Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
0 támogatást kapott idén a THEALTER Fesztivált is szervező MASZK Egyesület - KÖZLEMÉNY

2021-05-07 10:39:18

A MASZK EGYESÜLET KÖZLEMÉNYE:

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület
 

A szőnyeg szélén nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált. 

A jelentős szakmai múlttal, fesztiválja és koprodukciós előadásai révén számtalan szakmai elismeréssel rendelkező egyesület 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési keretre. Míg 2019-ben még 21,5 millió, tavaly, a Budapestre és vidékre osztott új rendszerben már csak 7 millió forintot ítélték oda számukra, így nem csak a pandémia okozta nehézségekkel küzdöttek meg tavaly. 

Az idei évre vonatkozó, 2021. április 30-én nyilvánosságra hozott döntési listán 0 Ft megítélt támogatási összeg szerepel a nevük mellett, azaz idén a szakminisztérium már nem tartja támogatásra méltónak a tevékenységüket. A pályázati kiírásban megfogalmazott értékelési szempontok alapján a vidéki szervezeteket bíráló kuratórium a lehetséges 100 pontból 36 pontra értékelte a pályázatukat – azaz a szakmai múltjukat, eredményeiket és terveinket, közönség- és közösségépítő tevékenységüket, szakmai aktivitásukat, jelentős hazai és határon túli együttműködéseiket, az általuk megvalósított és tervezett programok művészi színvonalát, a tevékenységük társadalmi eredményességét és közösségre való hatását, a működésük és gazdálkodásuk átláthatóságát és eredményességét. Így idén nem érték el a bűvös 51 pontot, amely lehetővé tenné, hogy a szakminisztérium az adófizetők pénzéből támogassa a fennmaradásukat - miközben működésük átláthatósága és következetessége, programjaik színvonala nem változott, és a jelentős támogatási deficit, meg a pandémiás helyzet okozta nehézségek ellenére minden feltételt teljesítettek, hogy elindulhassanak az idei pályázaton.

A döntési listából az nem derül ki, hogy az elért összpontszám hogyan alakult ki – azaz nem tudható, hogy a pályázati kiírásban szereplő 5 értékelési terület közül melyiken hogyan teljesítettek a kuratórium szerint. A döntési listán ezúttal sem szerepel az egyes pályázatokra vonatkozó indoklás, és idén elmaradt a kategória egészére vonatkozó kuratóriumi összefoglaló is – így ez sem nyújt támpontot számukra. Érthetetlen számukra az is, hogyan szerepelhet a „professzionális színházművészeti vagy táncművészeti előadó-művészeti szervezetek” számára kiírt pályázat döntési listáján nyertesként: - olyan szervezet, amely a bírósági nyilvántartás szerint 2018 januárjában alakult át kosárlabda klubból hagyományőrző egyesületté, és amelynek cél szerinti besorolása „sporttevékenység (pl. fizikai, szellemi és technikai sport, diáksport, sportélet)”; - olyan szervezet, amely nevében ugyan közhasznú minősítésű, de a bírósági nyilvántartás szerint nem, és amely 2019-ben ugyan nem végzett cél szerinti tevékenységet, de több mint 162 millió Ft nettó árbevétele mellett közel 2 milliós veszteséggel zárt;  - olyan szervezet, amely nem teljesítette a küszöbkritériumokat – azaz nincs „működő, naprakész és – minimálisan egy évadot magában foglaló – archívumot is tartalmazó honlapja”, amelyen közzéteszi a működésére vonatkozó adatokat (beszámolók, jegybevétel stb.), holott a pályázati kiírás szerint  „Amennyiben a küszöbkritériumokként megfogalmazott feltételek mindegyike maradéktalanul nem teljesül, úgy a kuratórium a pályázatot érdemben tovább nem vizsgálja és szakmailag érvénytelennek minősíti.” 

Nem értik, milyen szempontok alapján ítélt inkább támogatandónak ebből a forrásból a kuratórium közművelődési feladatot ellátó intézményeket, illetve önkormányzati alapítású és fenntartású cégeket – miközben az elmúlt évben készült számos felmérés, például a Magyar Fesztivál Szövetség összefoglalója is arra figyelmeztet, hogy a fesztiválszervezők között is az alapítványi vagy egyesületi formában működőket sújtotta leginkább a pandémiás helyzetből adódó bevételkiesés. 

Az értékeléssel kapcsolatos kérdéseket azonban nem tehetik fel a kurátoroknak, hiszen a kuratóriumról csak annyi tudható, hogy 5 tagját a Színházművészeti Bizottság és a Táncművészeti Bizottság kérte fel, és hogy a beérkező pályázatokat “saját szakmai tapasztalatuk, szakmai tanácsadók beszámolói, személyes konzultációk, videó dokumentációk és a benyújtott pályázati anyagban szereplő információk alapján, a pályázati kiírásban megadott szempontrendszer szerint bírálják el.” 

A működési támogatások 2010-es visszavágásával és zárolásával induló elmúlt évtizedben a független színházi területen működő szervezetek, köztük a MASZK Egyesület is, számos nehézséggel megküzdöttek. Ez a mostani döntés azonban teljesen új helyzetet teremt számukra, és velük együtt a szintén nagy múltú szegedi Metanoia Színház számára is, akik ugyancsak nem nyertek támogatást ebben az évben. Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy civil szervezetként próbálnak fennmaradni és továbbra is elkötelezetten és átláthatóan végezni azt a megkérdőjelezhetetlen szakmai minőségű, innovatív művészeti munkát, és tágabb értelemben vett kulturális tevékenységet, amelyet 30 éve kezdtek el. A döntés fényében a szervezet vezetői természetesen átgondolják a lehetőségeiket és az idei évre vonatkozó terveiket is, hiszen ez olyan súlyos financiális veszteség, amelyet nem terveztek, ráadásul egy olyan év után, amelyben a bezárások miatt a jegybevételeik 44%-kal estek vissza, és amelyben – többek között a működési támogatás visszavágásának köszönhetően – felélték a tartalékaikat is. Egy olyan évben próbálnak meg túlélni ezen döntés ellenére, amelyben a pandémiás helyzet továbbra is ellehetetleníti a megszokott működést.

Az egyesület azt ígéri: minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy sikeresen megküzdjenek ezzel a helyzettel, az ezzel kapcsolatos döntéseikről és terveikről továbbra is tájékoztatni fogják nézőiket és együttműködő partnereiket. Továbbra is számítanak közönségük kitartására és támogatására: a nehéz helyzet ellenére 2020-ban – Szeged és Budapest mellett – 11 megye 46 kisebb-nagyobb településéről és a határon túlról is érkeztek nézők a jubileumi THEALTER fesztiválra. Remélik, hogy közel 4000 nézőjük közül sokan támogatják az egyesületet az adójuk 1%-ával, hiszen most minden eddiginél nagyobb szükségük van erre.

hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Jelentkezz önkéntesnek és nézz ingyen előadást az Operettszínházban!

Az Operettszínház Balettkara táncosokat keres

HAMAROSAN ONLINE FORGALMAZÁSBA KERÜL HAJDU SZABOLCS ÚJ FILMJE

TESZT: Melyik Shakespeare hősnő lennél?

NAGY MUSICAL TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez