Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Újra látható a Herzl című előadás a Spinozában

2021-11-13 15:54:55
Hét évvel ezelőtt mutatta be a Spinoza Színház a Herzl című kávéházi drámát, Ann Silberberg és Forgách András darabját két jól ismert, magyar származású zsidóról. Makranczi Zalánnal és Gyabronka Józseffel a főszerepben, az előadás november 20-án újra látható. 

Ann Silberberg és Forgách András darabjában két Budapesten született újságíró kávéházi beszélgetéseikben jut el a zsidó állam gondolatához. Egyikük, Herzl Tivadar színdarabíró, másikuk a pszichiáter-nőgyógyász, Max Nordau. Mindketten Pesten, a Spinoza Színház közelében születettek, ugyanabba az általános és középiskolába, ugyanabba a zsinagógába jártak, ugyanabban a pesti zsidó körben mozogtak, sőt, ugyanannak a bécsi újságnak dolgoztak. Mégsem ismerték egymást. Csak Párizsban találkoztak, ám attól kezdve mindketten Izrael állam létrejöttéért küzdöttek és a két magyarnak alapvető szerep is jutott ebben.  



Fotó: Véner Orsolya


Herzl Tivadar mintegy 120 évvel ezelőtt álmodta meg Izrael állam létrehozását. Színműíróként eljutott a német császárig, török szultánig, a pápához és a világ vezető politikusaihoz. A 2014-ben bemutatott előadás választ ad a kérdésekre, hogy mi volt a titka annak, hogy az ismeretlen Herzlt mindenki fogadta, a zsidóságnak miért nem tetszett a terve, az akkori Palesztinán kívül melyik tíz ország jött még szóba, mint a zsidók lehetséges otthona és miért követtek el Nordau ellen merényletet.
 

Makranczi Zalán, mint Herzl Tivadar és Gyabronka József, mint Max Nordau az elmúlt években telt ház előtt vendégszerepelt Pozsonyban, Tel-Avivban, Eilatban pedig a zsidó fesztivál díját is elhozta. Czeizel Gábor rendezése a Spinoza Színház híres magyar zsidók sorozatának első előadása volt, amely most újra látható. A Herzl hetvenpercnyi kávéházi beszélgetés, fantáziajáték tényekkel a zsidó államalapításról. "Ha akarjátok, nem álom!"

Szereplők: Makranczi Zalán, Gyabronka József, Hajdú László
Rendező: Czeizel Gábor Az előadás időpontja: 2021. november 20., jegyek elérhetők a jegy.hu, valamint a www.spinoza.hu oldalon. 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Az Örkény Színház belső átalakításáért ítélték oda az év belső építésze díjat

Sárosdi Lilla megnevezte az őt zaklató rendezőt!

Újra lesz Örkény kert - életre kel a Madách tér szeptember 9-én

A NAGY Lévay Szilveszter teszt

Felismered a színházakat kép alapján? -TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez