Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Évados díjak, új tagok, rekordszámú beugrás - Évadot zárt a Vígszínház

2022-06-10 12:32:25
Csapó Attila, Horváth Szabolcs, Igó Éva, Kútvölgyi Erzsébet, Szántó Balázs, Szilágyi Csenge, ifj. Vidnyánszky Attila munkáját is díjjal ismerték el a Vígszínház évadzáró társulati ülésen. Először adták át a Venczel Vera Emlékdíjat, amit Pater Sparrow díszlettervező vehetett át. Az évad értékelése mellett bejelentették az új társulati tagokat, valamint a jubiláló munkatársakat is köszöntötték. A Vígszínház 2021/22-es évadában a társulat 553 alkalommal játszott élőben, tavaly ez a szám csupán 111 volt. Az évadban a színház három játszóhelyének összlátogatottsága közel 90 százalékos volt, 310 ezer néző váltott jegyet az előadásokra. A nehézségek ellenére csupán 16 saját előadás maradt el, a legtöbb a Házi Színpadon, a művészek közel 80 beugrással mentettek meg előadásokat.   

A hagyományokhoz hűen az évadzáró társulati ülésen több művészeti díjat is átadtak. A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Szilágyi Csengének és ifj. Vidnyánszky Attilának ítélte oda. A Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó „A kiscsillag is csillag díj”-at Csapó Attila nyerte el. A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház tagjai közül azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. A díjat idén Igó Éva kapta. 

Először adták át a Venczel Vera Emlékdíjat, amelyet a Vígszínház tavaly elhunyt kiváló színésznőjének emlékére férje, Czapp György alapított. A díjjal minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák. A díjat elsőként Pater Sparrow (Verebes Zoltán) díszlettervező vehette át. 

A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 32 év alatti színésznek járó Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt Szántó Balázs nyerte el. A Harsányi Zsolt Emlékdíjat Kútvölgyi Erzsébetnek ítélte oda a díj alapítványának kuratóriuma. A társulatért végzett odaadó munkájáért és kimagasló művészi teljesítményéért Héjj János, ügyelő, Fesztbaum Béla és Lukács Sándor színművészek Vígszínház-díjat vehettek át. A Művészeti Tanács által alapított Aranyforgó-díjat, amellyel a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazzák, elsőként Rácz Krisztina öltöztető és Tóth Lajosné anyagkönyvelő vehette át.  

A 2021/22-es évadban a művészek közel 80 beugrással mentettek meg előadásokat. Egészen extrém esetek is történtek: Szántó Balázs épp próbára jött, amikor megtudta, hogy egy óra múlva a Szerelmek városában a Vak koldus szerepében kell színpadra állnia, így fordulhatott elő, hogy aznap a Vak koldus szövegkönyvet tartott a kezében. Horváth Szabolcs szintén csak néhány órával az előadás előtt tudta meg, hogy A diktátorban Schultz hadnagy szerepébe kell ugrania, így ez lett az az előadás, ahol még a szövegkönyvet is megreptették. A beugrásokkal tarkított évadban a Vígszínház először osztotta ki a legtöbb beugrásért járó Haraszthy Hermin-díjat, amelyet Horváth Szabolcs vehetett át.   

Az évadzárón a társulat jubiláló tagjait is köszöntötték. Lukács Sándor színművész 50 éve, Igó Éva színművész, Szabella Mercédesz öltöztető és Majzik Mária főpénztáros 35 éve, Hullan Zsuzsa színművész, Kuji Zoltán kellékes, Pásztor Géza hangtárvezető és Rehó Zsolt díszítő-bútoros 30 éve, Majsai-Nyilas Tünde és Fesztbaum Béla színművészek, Ónodi Zoltán díszletkészítő-lakatos és Spreiczer Zsolt díszítő-bútoros 25 éve, Kocsisné Szelényi Katalin kelléktárvezető-helyettes pedig 20 éve hűséges tagja a Vígszínháznak.  

A 2022/23-as évadban Kövesi Zsombor, Medveczky Balázs, Ötvös András és Radnay Csilla szerződik a Vígszínházhoz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Varga-Járó Sára, míg a Kaposvári Egyetemről Virágh Panna a Vígben tölti gyakorlatát. Dobó Enikő és Józan László vendégművészként dolgoznak tovább a színházban. 

A Vígszínház 2022/23-as évadának első bemutatója október 8-án A kastély lesz, amit a Pesti Színházban október 22-én az Inkognitó premierje követ. Az évad során a Szeget szeggel, az Egy szerelem három éjszakája, a Macska a forró bádogtetőn és a Pinokkió bemutatója is várja a nézőket.  

Az új bemutatókra és a repertoár korábbi darabjaira is többféle bérletet kínál a színház, a szeptemberi és októberi előadásokra június közepén kezdődik a jegyértékesítés. 

Fotó: Vígszínház - Cseke Csilla

hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

MEL B lesz a Chicago musical főszereplője a Broadway-n

Székely Csaba erdélyi melegekről szóló darabját a Spirit Színházban mutatják be - VIDEÓ az íróval

Barnák Lászlót egyhangú döntéssel választották meg a Szegedi Nemzeti Színház igazgatójának

Felismered plakátról az előadásokat?

Nagy ESZENYI ENIKŐ teszt

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez