Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Idén is a Budapest Playhouse álmodja meg az összművészeti tűzijátékot

2022-08-09 10:10:58
Idén is a  Budapest Playhouse független produkciós műhely dolgozza ki az augusztus 20-i tűzijáték showt. A Budapest Playhouse csapatának olyan sikeres színházi előadásokat is köszönhetünk, mint a Tortúra, a Fat Pig vagy az Egy különleges nap.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott az a rendhagyó tűzijáték show, melyet Tűz és Fények Játéka címmel láthatott a nagyközönség. Az innovatív formátum, amit a Budapest Playhouse független produkciós műhely dolgozott ki, magasabb szintre, összművészeti kulturális eseménnyé emelte az eddig megszokott, általános tűzijátékot. A hat fejezetben elmesélt történet végigvezetett minket az ősidőktől az államalapításig – a pogány, honfoglalás kori varázslat világából a keresztény európai állam születéséig. Az epikus történetet narrációval, zenével, fényfestéssel, fényshow-val és drónjátékkal élhették át az érdeklődők. Az Iványi Árpád művészeti vezető által megálmodott koncepció a maga grandiózus eleganciájával, autentikus és mégis modern megoldásaival annyira hatásosnak bizonyult, hogy a szervezők idén a show folytatására kérték fel a művészeti csapatot. 
 

Iványi Árpád és alkotótársa, Réti Barnabás, a Budapest Playhouse vezetői idén is együtt dolgozták ki azt a művészeti koncepciót, mely a tavalyi történetmesélő narratívát folytatja és változtatja a show-t komplex összművészeti produkcióvá. Ezúttal nem egy mesélőt, hanem egy párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a nézők, melyet ismét Elek Norbert parádés zenei feldolgozásai és kompozíciói, Besnyő Dániel gyönyörű fényfestés motívumai, egy a történetnek keretet adó kisfilm és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték fog támogatni.  

A történetről: egy kisgyermek álma elevenedik meg a Duna feletti 4 kilométer hosszú szakaszon, ahogyan a Szent Korona szellemével találkozva, kézenfogva, végigrepülve az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein. Minden állomáson egy-egy értékkel, tanulsággal gazdagodva. Ahogyan a produkcióban az ősi szellem, a szülők is megfoghatják majd a rakparton a gyermekeik kezét, és együtt élhetik át Magyarország történelmét. Az epikus történet a hódítók korától a déli harangszó meséjén át a Hunyadi-korszak, a 48-as szabadságharc és a XX. század tragédiáin át visz minket - emlékeztetve arra, hogy kultúránk és az ősöktől kapott örökség hogyan segíthet minket a mindennapokban, egyúttal átadva a Szent István-i értékeket a jövő generációja számára. A mesében a gyermek alakja jelképezi a jövő magyarjait, valamint a mindannyiunkban lakozó tiszta kíváncsiságot és lelkesedést, mely képes a jelent dicsőséges jövővé kovácsolni. 

A történet ihletője Kölcsey Huszt című verse. Az államalapítás ünnepére ezúttal egy olyan mesével emlékezhetünk, mely igazi családi esemény lehet a közönség számára. A BUDAPEST PLAYHOUSE nem titkolt szándéka, hogy az ünnep felemelő legyen, nem pusztán emlékezés, de tanító szándékú pillantás a jelenből a jövőbe. Hangsúlyos üzenetként a magyarságunkból fakadó mese emlékeztet minket arra, hogy a nehézségek ellenére mindig emberek tudjunk maradni, az élet, a szeretet és a béke felé forduljunk a legsötétebb órákban is. 



hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Apáti Bence vendégként visszatér a Magyar Nemzeti Balett társulathoz - A bahcsiszeráji szökőkút újra műsoron

ÁRNYÉK - Magyarországon először a Nobel-díjas Elfriede Jelinek darabja a Trafóban

Műsoron az Idegenek a vonaton és az El kell mondanom a Rózsavölgyi Szalonban

A NAGY Lévay Szilveszter teszt

Mennyi Shakespeare idézetet ismersz fel? - TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez