Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Idén is a Budapest Playhouse álmodja meg az összművészeti tűzijátékot

2022-08-09 10:10:58
Idén is a  Budapest Playhouse független produkciós műhely dolgozza ki az augusztus 20-i tűzijáték showt. A Budapest Playhouse csapatának olyan sikeres színházi előadásokat is köszönhetünk, mint a Tortúra, a Fat Pig vagy az Egy különleges nap.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott az a rendhagyó tűzijáték show, melyet Tűz és Fények Játéka címmel láthatott a nagyközönség. Az innovatív formátum, amit a Budapest Playhouse független produkciós műhely dolgozott ki, magasabb szintre, összművészeti kulturális eseménnyé emelte az eddig megszokott, általános tűzijátékot. A hat fejezetben elmesélt történet végigvezetett minket az ősidőktől az államalapításig – a pogány, honfoglalás kori varázslat világából a keresztény európai állam születéséig. Az epikus történetet narrációval, zenével, fényfestéssel, fényshow-val és drónjátékkal élhették át az érdeklődők. Az Iványi Árpád művészeti vezető által megálmodott koncepció a maga grandiózus eleganciájával, autentikus és mégis modern megoldásaival annyira hatásosnak bizonyult, hogy a szervezők idén a show folytatására kérték fel a művészeti csapatot. 
 

Iványi Árpád és alkotótársa, Réti Barnabás, a Budapest Playhouse vezetői idén is együtt dolgozták ki azt a művészeti koncepciót, mely a tavalyi történetmesélő narratívát folytatja és változtatja a show-t komplex összművészeti produkcióvá. Ezúttal nem egy mesélőt, hanem egy párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a nézők, melyet ismét Elek Norbert parádés zenei feldolgozásai és kompozíciói, Besnyő Dániel gyönyörű fényfestés motívumai, egy a történetnek keretet adó kisfilm és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték fog támogatni.  

A történetről: egy kisgyermek álma elevenedik meg a Duna feletti 4 kilométer hosszú szakaszon, ahogyan a Szent Korona szellemével találkozva, kézenfogva, végigrepülve az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein. Minden állomáson egy-egy értékkel, tanulsággal gazdagodva. Ahogyan a produkcióban az ősi szellem, a szülők is megfoghatják majd a rakparton a gyermekeik kezét, és együtt élhetik át Magyarország történelmét. Az epikus történet a hódítók korától a déli harangszó meséjén át a Hunyadi-korszak, a 48-as szabadságharc és a XX. század tragédiáin át visz minket - emlékeztetve arra, hogy kultúránk és az ősöktől kapott örökség hogyan segíthet minket a mindennapokban, egyúttal átadva a Szent István-i értékeket a jövő generációja számára. A mesében a gyermek alakja jelképezi a jövő magyarjait, valamint a mindannyiunkban lakozó tiszta kíváncsiságot és lelkesedést, mely képes a jelent dicsőséges jövővé kovácsolni. 

A történet ihletője Kölcsey Huszt című verse. Az államalapítás ünnepére ezúttal egy olyan mesével emlékezhetünk, mely igazi családi esemény lehet a közönség számára. A BUDAPEST PLAYHOUSE nem titkolt szándéka, hogy az ünnep felemelő legyen, nem pusztán emlékezés, de tanító szándékú pillantás a jelenből a jövőbe. Hangsúlyos üzenetként a magyarságunkból fakadó mese emlékeztet minket arra, hogy a nehézségek ellenére mindig emberek tudjunk maradni, az élet, a szeretet és a béke felé forduljunk a legsötétebb órákban is. 



hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Tragikus körülmények között elhunyt Szilágyi István

10 dolog, amit nem tudtál Az ember tragédiájáról

Balázs Andrea és Bodrogi Gyula lett az évad színésze a Karinthy Színházban

SZIRTES TAMÁS Teszt

TESZT: Melyik Shakespeare hősnő lennél?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez