Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
,,Amit a színésznők megálmodtak eljut a nézők szívéig” - Kortalan kortárs interjú Szily Nórával

2017-05-18 17:20:00
Három színésznő, Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa Kortalan kortárs címmel előadás-sorozatot hozott létre, amelynek a Mozsár Műhely ad otthont. Az estek első részében kortárs szerzők írásaira épülő performanszszerű előadást láthat a közönség, a második felvonásban pedig Szily Nóra talkshowját – a  szereplőkkel és egy meghívott vendéggel. 
Az évad utolsó, május 21-én 19.30-kor kezdődő előadásának szerzői Cserna Szabó András, Dragomán György, Nádas Péter és Szücs Zoltán lesznek, a téma az örökség, a vendég pedig Udvaros Dorottya lesz. 
Az est kapcsán Szily Nórával beszélgettünk.  

Az előadás második része hogyan kapcsolódik az elsőhöz?
Az első részben elhangzó kortárs szövegeket mindig egy adott témára fűzik fel a szereplők. Az én megtisztelő feladatom – amiben egyébként lubickolok –, hogy az est hívószava mentén beszélgessek a három színésznővel, Annamáriával, Adriennel, Zsuzsával és egy meghívott vendéggel, akinek biztosan vannak inspiráló gondolatai, történetei a kiválasztott téma kapcsán. Például a megszállottságról Novák Péterrel, a nyersanyagról mint témáról Herendi Gáborral gondolkodtunk együtt. Az örökség kapcsán Udvaros Dorottya lesz a vendég – nagyon boldog vagyok, hogy elfogadta a meghívásunkat! Mindig együtt nézzük meg az első felvonást, a talkshowban ezért nyilván szóba kerülnek érintőlegesen a látottak élményei, de nem a játékot beszéljük ki, hanem ugyanazon hívószó kapcsán asszociálgatunk, szabad beszélgetés formájában tovább visszük a témát, amit én tartok kézben – vagy inkább „ívben”.

Belőled mit hív elő az örökség szó?
Eszembe jutnak a felmenőim – vajon mit hozunk magunkkal tudatosan vagy épp öntudatlanul? Bevillan a felelősség, a tehetség, és hogy mindaz, amit kaptunk, lehet áldás és teher egyben. Az örökség gyökereket, ugyanakkor kötelezvényt is jelent. A szó inkább lélektani szempontból kelt bennem asszociációkat, elsősorban nem az anyagi értelemben vett hagyatékra gondolok. Amikor eljátszottam magamban az estünk hívószavával, többek között arra jutottam, hogy Udvaros Dorottyánál is biztosan meghatározó az anyai örökség, hiszen egy színésznő lányaként nőtt fel. Láttam az önálló estjét, ami szintén inspirációt jelent a beszélgetéshez. Érdekel, vajon ő hogy látja, miben ad szabadságot vagy éppen korlátokat, és mennyiben állít határozottan egy kijelölt útra az, amit otthonról hozunk. Vajon sorskönyvi parancsokat teljesít-e az ember? Nemcsak a genetika okán, hanem azért is, mert továbbviszi a szülei, nagyszülei mintáit. Mit adhat az örökség és vajon mit nehezít, vagy épp mitől foszthat meg? Milyen traumákat hordozhatunk és milyen pluszokat? Az örökségünkből sok minden felsejlik az életünkben, a jelenünkben is.

Interaktív a beszélgetés? A közönség is kérdezhet?
Nem, de bízom benne, hogy a nézőkben felmerülő kérdések többségét fölteszem, őket is igyekszem képviselni. A kortárs szövegek önmagukban is nagyon erősek, hiszen sűrítmények egy-egy szerző életéből, fantáziájából, a lányok játéka is hihetetlenül inspiráló, utána a beszélgetésben még tovább boncolgatjuk a témát – ebben reményeim szerint ,,csak” nézőként is jó elmerülni. Sokféle impulzust tartalmazó, színes gomolygásnak érzem az esteket, nagyon fel szokták tölteni a lelkemet fénnyel, és ahogy a nézők szemében látom, az övéket is. Biztos vagyok benne, hogy mindenki visz magával egy elraktározható lenyomatot – nyilván azt, ami őt leginkább megszólítja, megrázza vagy épp megnevetteti.

Hogy látod, a színésznők is lubickolnak ebben a produkcióban?
Azt látom, hogy számukra ez az egyéni alkotás szabadságát jelenti. Ők választják ki a szövegeket, együtt állítják színpadra, megfogalmazzák magukat a szövegeken keresztül. Az írásokat nem felolvassák, hanem performanszszerű előadásba foglalják, van, amikor dalra fakadnak közben, hallhatunk zenei betéteket is. A kőszínházi léttel szemben, ahol az igazgató, a rendező választ darabot és oszt szerepet, itt a színészetükön túlmutatva tudnak megjelenni. Számomra külön érdekes a köztük működő kémia, ahogy a három nagyon különböző karakter egységesül az első negyvenöt percben. A talkshawban is megmutatkozik a személyiségük különbözősége, de ott kiléptetem őket a színészi szerepükből, hiszen akkor már beszélgetőtársak, és természetesen ők is kérdezhetnek a vendégtől. Minden eddigi esten azt tapasztaltam, hogy ez az újszerűség, amit ők kitaláltak, megálmodtak és megvalósítottak, eljut a nézők szívéig…  

L. Horváth Katalin  


hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Vidámabban - Online beszélgetés Mahó Andreával és Madár Tímeával

Dés László legnagyobb zeneszerzői munkája debütál az Erkel Színházban!

A vágy villamosa balettdráma ősbemutató

A Nemzeti Színház előtt róhatják le kegyeletüket Törőcsik Mari rajongói

Melyik színházi foglalkozás illik hozzád?

NAGY MUSICAL TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez