Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
"Az álmainkban Tom Hanks és John Malkovich is szerepel." - Németh Kristóf a Fórum Színházról

2017-09-15 10:49:00
Németh Kristóf Fórum Színház néven alapította meg saját magánszínházát. Egy év tervezés és előkészítő munka után a teátrum szeptember 16-án nyitja meg kapuit. Az első lépésekről és a jövőbeni terveiről is kérdeztük őt.


Fórum Színház néven új színházat indítasz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, mely a Színházak Éjszakáján nyitja meg először kapuit a közönség előtt. 
Nem véletlen, hogy az Urániában kezdjük meg a működésünket, mivel a Fórum Színház koncepciója az, hogy a mozi és a film megjelenjen az előadásaiban. A Filmszínház már elkezdte azt a csodálatos sorozatát, amiben színházi közvetítéseket lehet látni, most pedig már igazi színdarabokat is láthat a közönség ebben a gyönyörű teremben. A Színházak Éjszakáján igyekszünk valamennyit megmutatni ebből a koncepcióból.


Forrás: Facebook / Fórum Színház

Mivel készültök a szeptember 16-i nyitásra?
A színház szeretne több társművészeti ággal is együttműködni, ennek szellemében egy igazi utcai kavalkáddal indítunk a Magyar Cirkusz és Varieté művészeinek közreműködésével.  Artisták, zenebohócok, zsonglőrök és bűvészek lepik majd el a Rákóczi utat a színház előtt.   A gyerekeknek kedveskedve Kárász Eszter és az Eszter-lánc zenekar mesekoncertjére invitáljuk a családokat. Eszterrel régóta barátok vagyunk, Gárdos Péter Szamárköhögés című filmjében dolgoztunk együtt még gyerekekként.

Lesz olyan program is, amely betekintést enged a színház produkcióiba?
Készülünk egy Mesterek és tanítványok havi színházi talk show sorozattal, melyben azokat a jelentős alkotókat és művészeket látjuk vendégül, akiket mesterként tisztelünk. Velük beszélgetünk színházról, múltról, a világ állásáról úgy, hogy mindig érkezik hozzájuk egy-egy tanítvány is. A Színházak Éjszakáján a sorozat első három részének közreműködőivel találkozhatnak a nézők. Elsőként Karinthy Márton lesz az est vendége, hozzá érkezik Balázs Andrea, majd Szinetár Miklós tanár úr lesz a vendégünk, akihez Csonka András érkezik tanítványként. Aztán a házigazda szerepet át is adom Andrásnak, mivel vendéggé válok magam is, hiszen Benedek Miklós az én mesterem is a színpadra lép.

Mi lesz a Fórum Színház első bemutatója?
Egy amerikai szerző vígjátékát mutatjuk be A forgatókönyv címmel decemberben. Az előadás az 1930-as évek Hollywoodjába kalauzolja a nézőket. A történet szerint egy forgatáson az alkotók szembesülnek azzal, hogy a készülő film forgatókönyve pocsék. Hogy a készülő mozi ne legyen bukás, a producer megszerzi a legjobb forgatókönyvírót és filmrendezőt, akiket bezár az irodájába és három napot ad nekik, hogy elkészüljön a tökéletes forgatókönyv. Ennek a három napnak a vidám történetét fogjuk megmutatni. A produkciót Szente Vajk fogja rendezni, akivel régi barátok és alkotótársak vagyunk.

Egy éve dolgozol azon, hogy a Fórum Színház elindulhasson. Mi volt a legnehezebb a megvalósításban?
Édesapámtól, aki közgazdász, azt tanultam, hogy inkább hosszabban tervezni egy hónappal, mint egy nappal előbb elindulni, mint helyes lenne. Ezért is adtam magamnak bőven időt a tervezgetésre. A legnehezebb az volt, hogy helyszínt találjunk. A második pedig az, hogy megtaláljuk azokat a darabokat, amik illeszkednek a koncepciónkba, hogy megszerezzük azoknak a jogait és kifizessük rá az előlegeket. Az indulást sok minden befolyásolta, például, hogy milyen büdzsével tudunk gazdálkodni, vagy melyik előadás jogait tudjuk megszerezni.

Értesz a gazdasági ügyekhez is?
Nagy szerencsém, hogy egy művelődési ház igazgatójaként kezdhettem el a színházcsinálást tíz évvel ezelőtt. A szamárlétrán végigmentem, úgyhogy nincs olyan lépcsőfok, amit kihagytam volna. Egy színházigazgatónak szerintem tudnia kell kezelni a hangpultot ugyanúgy, mint érteni a gazdasági és jogi kérdésekhez.


Németh Kristóf és John Malkovich 
Forrás: Facebook/Fórum Színház

Kik segítik a munkádat?
Ha szűken vesszük, ebben a pillanatban hatan dolgozunk együtt. A gazdasági vezetőnk egy közgazdász barátom, akivel a kezdetektől együtt dolgozom. Egy szakmabeli barátom szintén a csapat tagja, ő az értékesítési feladatokat végzi. Van sajtós kollégánk és egy közösségi médiát működtető társasággal is együtt dolgozunk.

Milyen színházat szeretnél csinálni?
Szirtes Tamás tanár úr egyszer azt mondta nekem: „Kristóf! Tudja milyen színházat csináljon? Sikerszínházat!”  Ehhez a jó tanácshoz tartom magam. A végső ítélőszék a közönség. Szeretnénk, ha az előadásaink minden szempontból akadálymentesítettek lennének. Kerekesszékesek gondtalanul tudják majd látogatni a színházunkat, és igyekezünk nyelvi értelemben is akadálymentessé tenni a produkciókat, akár tolmácsgépekkel, akár feliratozással. A Színházak Éjszakáján például jeltolmács is segíti a munkánkat.

Mi szerepel a legvadabb álmaidban a Fórum Színházzal kapcsolatban?
Dolgozunk azon, hogy az egész világon elismert világsztárok jöjjenek el hozzánk. Az álmainkban Tom Hanks és John Malkovich is szerepel.
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Már zajlanak A Notre Dame-i toronyőr próbái az Operettszínházban

Június közepétől nyithatnak a mozik, színházak

Szeptemberben új helyen A lepkegyűjtő!

TESZT: Melyik Shakespeare hősnő lennél?

NAGY MUSICAL TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez