Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Scherer Péter: A vakság mindennapos, nem kell úgy csinálni, mintha nem lenne, de elbagatellizálni sem szabad”

2018-05-15 20:11:00
A Bízz Vakon Közhasznú Egyesület azzal a céllal hozza létre az Arany Bot Díjat, hogy elismerje a hétköznapi hősöket. A díjjal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy felismerjük, vak és látássérült társainknak akár egy apró gesztus is lehet hatalmas segítség. Az ajánlásokat augusztus 31-ig várják a díj weboldalán, a zsűriben a Buláke és a Lions Club képviselői, illetve közéleti személyiségek is helyet foglalnak.

„Bízunk a közösség erejében, és hisszük, hogy igenis lehet trendi odafigyelni egymásra, támogatni a rászorulókat”
 – mondta Balogh Anikó a Bízz Vakon Közhasznú Egyesület képviseletében. „Ez a hitünk vezetett arra, hogy megalapítsunk egy díjat, amellyel azokat szeretnénk elismerni, akik vak és látássérült embertársainknak nyújtanak segítséget a mindennapokban.”


Balogh Anikó elmondta, a vakok és látássérültek életében kiemelt szerepe van a hétköznapi tetteknek és hétköznapi hősöknek. „A szomszéd néninek, aki mellettünk lakik és minden alkalommal örömmel segít a főzésben, ha szükség van rá. A kollégának, aki figyel arra, hogy a konyhán a bögre mindig ugyanott legyen, hogy vak munkatársa könnyen megtalálja, de említhetjük a ruházati eladót is, aki látva, hogy látássérült tér be a boltba, készséggel segít egymáshoz illő ruhakombinációt összeállítani” – teszi hozzá a Bízz Vakon Közhasznú Egyesület munkatársa.



Balogh Anikó és Scherer Péter

A projekt keretein belül országosan várják az ajánlásokat, melyek olyan cégeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket egyaránt bemutatnak, akik valamilyen módon hozzájárultak az év folyamán a látássérültek életkörülményeinek javításához. A hozzájárulás nem feltétlenül kell, hogy anyagi jellegű legyen: lehet egy találmány vagy eszköz rendelkezésre bocsátása, egy beruházás, kiemelt kommunikáció a látássérültekért, bármilyen tett, apró, hétköznapinak tűnő cselekedet, egy videoklip, film, rendezvény, bármi, amelyet az ország embere úgy ítél meg, hogy érdemes az ajánlásra.


A díj zsűrijében a Buláke alelnöke, 
Jenei András, a Lions Club II. alkormányzója, Boronkay Gusztáv, a Bízz Vakon Közhasznú Egyesület képviseletében Balogh Anikó és a zsűri látássérült tagja, Kiss Elemér mellett Scherer Péter színművész és a Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy énekese foglal helyet.


Scherer Péter Vakság című rendezésének próbafolyamata, és az azt követő színházpedagógiai beszélgetések alatt mélyebben megismerte a látássérültek világát. „Azóta eltűnt belőlem egy bizonyos álszemérmesség azzal kapcsolatban, hogy megszólítsak, vagy hogy hogyan szólítsak meg egy vak embert. A vakság mindennapos, nem kell úgy csinálni, mintha nem lenne, de elbagatellizálni sem szabad” – osztotta meg tapasztalatait a színművész. „Szerintem fontos erről a témáról beszélni, és úgymond edukálni egy kicsit. Én a színház erejével veszem ki a részem ebből a folyamatból, így tudok beszélni az ehhez hasonló tabu dolgokról.”


Az Arany Bot Díjra elsősorban látássérültek javaslatait várják, de bárki tehet ajánlást a díjra érdemes személy, vagy szervezet bemutatásával 
augusztus 31-ig a http://aranybot.hu/oldalon. A Láthatatlan Kiállítás az első száz érvényes jelölés beküldőjét páros belépőjeggyel ajándékozza meg.

hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Elhunyt Venczel Vera

Évadnyitó akció a Turay Ida Színházban

Nyílt próbát tart a Radnóti Színház a készülő A Játékos című előadásból

Mennyire vagy SZÍNHÁZFÜGGŐ?

Felismered plakátról az előadásokat?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez