Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Vásáry André: Eredeti hangnemben énekelem végig az előadást, idehaza először.

2018-12-28 19:41:00
Vásáry André újra színházi feladatot vállalt. Székesfehérváron a Chicago című musicalben Mary Sunshine szerepében debütált szeptemberben. Az előadást azóta is nagy sikerrel játssza a teátrum Horváth Csaba rendezésében. Hazánk egyetlen férfi szopránénekesét kérdeztük. 


2008-ban már dolgoztál együtt Szikora Jánossal, a Vörösmarty Színház igazgatójával, amikor a Pesti Színházban Esterházy Péter Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című drámáját rendezte. Akkor csak énekesi feladatokat bízott rád, azonban most a musicalirodalom egyik legérdekesebb szerepére kért fel. 
Nagyon örültem Szikora János illetve a rendező Horváth Csaba felkérésének.  Legutoljára a Nemzeti Színház Ármány és szerelem előadásában szerepeltem és már nagyon hiányzott a színház. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy egy musicalben fogok visszatérni a deszkákra, ráadásul egy ilyen izgalmas szerepben, mint Mary Sunshine. 





Milyen gondolatok kavarogtak benned, mikor megtudtad, hogy erre a szerepre hívnak?  
Bevallom őszintén, megijedtem. Egyrészt, mert még nem játszottam színpadon női karaktert, másrészt, amikor Szikora János azt mondta, hogy ezt csak te tudod elénekelni, akkor hatalmas bizalom letéteményese lettem, ami egyúttal nagy felelősséget is jelentett. Azon nem stresszeltem, hogy hibátlanul kell énekelnem estéről estére, inkább a próza jelentett nehézséget, valamint a karakter megformálása. Alapjában véve nem vagyok egy túlzottan férfias karakter, de nagyon kellett figyelnem , hogy nőies legyek, minden gesztusomban, akár énekelek, vagy amikor éppen leülök a színpadon. 

John Kander zeneszerző kifejezetten a férfiszoprán Michael O'Haugheynek írta ezt a szerepet. Itthon te voltál az első, aki eredeti hangnemben énekeli el, ahogyan az 1975-ben a Broadwayn is elhangzott. 
Így van. Magyarországon ezt transzponálva szokták játszani. A jogtulajdonosok is nagyon boldogok voltak, hogy eredeti hangnemben énekelem végig az előadást, idehaza először.  



Forrás: Vörösmarty Színház

Az eredeti hangnemen kívül miben lett még más ez az előadás? 
Horváth Csaba rendezőnek határozott elképzelése volt az előadással kapcsolatban. Koncepció volt, hogy a szerepemből ne csináljunk egy ripacs transzvesztitát, hanem inkább egy cool díva legyen. Mary Sunshine-t gyakran a vicces karakter irányába szokták elvinni, egy butácska nőnek szokták ábrázolni. Nálunk a karakter pontosan tudja, hogy Billy milyen romlott, azonban a sztori kedvéért összekacsint vele.   

Hogyan emlékszel vissza a próbafolyamatra?
Nagyon vártam, hogy elkezdjük a munkát. Új társulat, új rendező mindig izgalom. Kőkemény munka volt és intenzív próbafolyamat. Felüdülés volt az is, hogy arra az időre leköltöztem Fehérvárra. Nagyon megszerettem a várost. A társulat befogadó volt és segítőkész. Nagyon jó élmény volt, hálás vagyok érte. 


Forrás: Vörösmarty Színház

A közönség hogyan fogadta az előadást?
Pest közelsége miatt az itteni közönség nagyon kifinomult ízléssel rendelkezik. A nézők nagyon koncentráltan figyelnek. Az előadás nem ereszti őket. Az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak. Ez a darab abszolút megállná a helyét Budapesten is. Nem csak a rendezés nagyszerű, hanem a jelmezek, a díszlet és a stáb is profi.  Isteni alakításokat láthatnak a nézők. Sághy Tamás, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna is remekelnek. Nem véletlen, hogy a meghirdetett előadásokra minden jegy azonnal elkel.


H.G.

Coverfotó: Nyulászi Zsolt
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

ÁLLÁSHIRDETÉS - Jegypénztárost keres a Turay Ida Színház

Egy kettős gyilkosság igaz története - Jön a LIZZIE rockmusical a RAM Színházban

Nemzetközi fesztiválon szerepel a Spirit Színház Jövőre, veled, ugyanitt 2. előadása

Hány színésznőt ismersz fel kép alapján?

TESZT: Melyik Shakespeare hősnő lennél?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez