Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Horgas Ádám távozik a Szegedi Nemzeti Színháztól.

2022-03-06 11:20:26
Horgas Ádám négy sikeres évad után távozik a Szegedi Nemzeti Színház főrendezői posztjáról. A rendezőt a távozás okáról és a jövőbeni terveiről kérdeztük.

Négy éve együtt pályáztak Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője és prózai tagozatvezetője lett. Irányításuk alatt elképesztően sikeres fordulatot vett a színház, melyet a nézők és a szakma is nagyra értékelt. Az 1984 című rendezése az ország minden pontjáról vonzza a közönséget. Jövő évadtól mégis lemond vezetői posztjáról. Miért döntött így? 
Ez egy hosszabb folyamat eredménye. Számomra nagyon fájdalmas, mert egy szerelem végét jelenti. A vezetőségben értékrendbeli és nézet különbségek jelentkeztek és ez már akadályozta a hatékony munkát. Szerencsére ezeket sikerült békésen átbeszélni. Imádom a társulatot, a legjobbakat kívánom nekik és azt remélem, hogy a távozásom elősegíti azt a progresszív irányt, amit négy éve elkezdtünk. 

Most csatolták a Szegedi Szabadtérit a Nemzetihez, az egyik legnézettebb színház az országban, a legjobb rendezőket sikerült meghívnia. Kívülről nézve nagyon furcsa, hogy egy ilyen sikeres folyamatban hagyja el az intézményt. Lehet köze a konfliktusoknak a pandémia okozta nehézségekhez? 
Nem gondolom. Legfeljebb annyiban, hogy felerősíti a meglévő problémákat. A siker fogalma nagyon szubjektíven értelmezhető. Kinek mi a siker? Nekem például az, ha egy álmom testet ölthet valamilyen formában. Legyen az előadás, vagy zene, kép. 

Egy szegedi kormányoldali politikus a Facebookon azt posztolta, hogy felmondott, majd visszamondta a felmondását. 
Igen, láttam. Nem történt ilyen. Az érvényben lévő szerződésem soha nem mondtam fel. Ez ellenkezne az erkölcsi értékrendemmel. Bejelentettem, hogy jövőre nem maradok; időben, hogy megtalálhassa a színház az utódomat, de az évadban természetesen továbbra is biztosítom a színház zavartalan működését. Sajnálatos, hogy valaki álhírekkel politikai tőkét akar nyerni egy olyan történetből, aminek nincs köze a politikához. 

Máshová kapott felkérést? 
Nem. De számomra másodlagossá válik az egzisztenciális kérdés, ha csorbítva érzem az alkotói szabadságom. Ezek a helyzetek megbetegítenek. Ilyenkor nem kell új ajánlat ahhoz, hogy odébbálljak. 

Első szegedi rendezését a Szentivánéji álmot színházi forradalomként értékelték a helyi lapok, 20 százalékkal nőtt a színház nézettsége és minden évben óriási sikereket rendezett, melynek az 1984 volt az egyik csúcspontja, de említhetném a 39 lépcsőfokot is. Mi lesz ezekkel a produkciókkal? 
Ezek közös sikerek voltak, nem egyedül értem el. A színház egy társasjáték. Egyedül nem sokra mész. Ezt szeretem benne. A jelenleg futó előadásaim sorsáról már az új vezetőség fog dönteni. Én nagyon örülök, ha esetleg továbbjátszásra méltónak találják. 

És mi lesz ősztől? 
Megpróbálom újraépíteni a Szeged előtti szabadúszó életem. Nagyon sok helyen dolgoztam. Mostanában színészbarát darabokat írok, mint például a legutóbbi bemutatóm az Én vagyok én, te vagy te. Nekem ez fontos szempont, talán azért, mert én is színészként kezdtem ezt a szakmát. Szemenyei Jani barátommal meg egy nagyszabású musicalt készítettünk a legendás Zoli bohóc, Hirsch Zoltán elképesztően drámai életéről. Ennek keressük a helyét. Nyitottan állok új kihívások elé.

Színészként is újra láthatja a közönség. 
Igen, az egy izgalmas beugrás volt. A Játékszínben a saját rendezésem, az Életrevalók egyik szerepét vettem át, amit már több, mint százötvenszer játszott a csapat. Tizenöt éve nem álltam színészként színpadon, de jól esett visszaugrani a másik oldalra és a sokadik gyorsöltözés és átállás után azt dünnyögni az orrom alatt, hogy köszi, rendezőkém! 

Mikor látható újra? 
Március 19-én és áprilisban is játszom kétszer a Játékszínben.

Coverfotó: Stekovics Gáspár
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

PAPP JANÓ jelmeztervező: A babáim én vagyok

Mit is csinál egy jelmeztervező és mitől kap frászt?

AZ SZFE SZTRÁJKOLÓ DOLGOZÓINAK KÖZLEMÉNYE

Országos turnéra indul az Itt élned, halnod kell történelmi rockmusical

Mennyi Shakespeare idézetet ismersz fel? - TESZT

Nagy ALFÖLDI RÓBERT teszt

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez