Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Karinthy Márton, az álmodozó manager.

A kívülálló úgy gondolhatja, hogy jó családban született, így könnyű sikereket, eredményeket elérni. A kockázatról, a rengeteg munkáról nem szól a fáma.

Igen, kívülről valóban könnyűnek tűnhet egy íródinasztiában születni  és pályát építeni, de el kell mondjam, hogy  rengeteg munkával jutottam el ideáig, amit viszont nagyon nagy örömmel végzek.

 

hirdetés

 

Nem kérem, hogy panaszkodjon, csak említsünk meg tényeket.

Nem panaszkodom, sőt dicsekszem! A Karinthy Színház igazgatójaként folyamatos feladataim vannak. Nagyon nagy szeretettel végzem ezeket a feladatokat, akár a rendezést, akár a tervezést. Akkor lennék bajban, ha azt érezném, hogy nem tettem meg mindent a színházért.  Talán épp a nevemnek köszönhető hogy mindig hajt valami bizonyítási vágy. Nem tudom, hogy kinek szól, a volt  az osztálytársaimnak , vagy a nézőknek,  vagy a szakmának, lehet hogy  mindezek együtt  hajtanak napról napra. Elsősorban persze önmagamnak szeretnék megfelelni.

 

 

A színházcsináláshoz elengedhetetlen az álmodozó karakter, egy magánszínház igazgatásához viszont manager szemlélet is kell. Ez a két attitűd Önben együtt létezik?

Igen, és köszönik mindketten jól vannak. Persze nagyon szerencsés is vagyok, mert ezek a képességeim épp a megfelelő arányban állnak a rendelkezésemre.

Az alkotáshoz valóban elengedhetetlen az álmodozás. Ezeket az álmokat azonban meg is kell tudni valósítani. Az elképzeléseimet a kollégáimmal, a színészeimmel és a többi alkotótársammal is érvényesíteni kell. A színház olyan álom, amely a hétköznapok realitásán keresztül valósítható meg. Előadásokat kell létrehozni, az előadásokat meg kell rendezni, a jegyeket el kell adni és nagyon sok részfeladatot is el kell elvégezni a színházon belül és kívül. Csehov Sirályából Nyina mondata jut eszembe: „Mindegy, akár a színpadon játszunk, akár írunk - nem a hírnév, nem a ragyogás a fő... hanem az, hogy tudjunk tűrni.” Na, erről a tűrni tudásról színigazgatóként sokat tudnék mesélni.

 

 szinhzklsokjpg


Rövid, hosszú, vagy középtávú tervei vannak?

Mind egyszerre. A hosszú távú terveimbe az élet sokszor beleszól. Idén tavasszal például már kihirdettük az új évadot, de két bemutatónkon mégis változtatnunk kellett. Mindig jöhetnek színészegyeztetési, szerzői jogi vagy más problémák.

 

 

 

Kik segítik a munkáját?

 

Kicsi, de  nagyon-nagyon ütős csapatom van. Művészeti titkár, PR-csapat, szervezés, és egy kiváló műszaki gárda.

 

 

 

Gondolkodott az utódláson?

Természetesen foglalkoztat ez a dolog, de még nem találtam meg az utódomat. Nem volt elég időm a rohanó hétköznapokban ezzel foglalkozni és valójában nem is tudom még a megfelelő megoldást.

 

 

 

Mire a legbüszkébb?

 

Nemrég egy kritikus látogatta meg a színházunkat, és azt mondta, hogy 30 évig nem is tudott róla, hogy itt ilyen jó színház működik. Persze, ez nem csak minket minősít.  Nagyon örülök, ha valaki eljön a szakmából, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy a nézők szeretnek ide járni A kritikus sokszor már előre eldönti, hogy jó lesz-e az előadás, vagy sem. Attól függően melyik színházba megy megnézni. Sajnos erős megosztottság van a szakmán belül, pedig nyilván minden színház a lehető legjobbat akarja nyújtani és főleg, mindegyik a nézőiért hajt. Úgy gondolom a csatlakozási pont éppen a néző lehetne, hiszen minden színház a saját közönsége kegyeire vágyik Persze, azt is tudjuk, hogy szinte ugyanazok a nézők járnak a legkülönbözőbb színházakba. A színházba járó, jó színházba vágyó és nagyon tájékozott budapesti néző.

 

 

 

Mikor elégedett?

 

Nincs olyan pont, amikor teljesen elégedett vagyok. Ez egy állapot. Van úgy, hogy látszólag szinte nem történik semmi, bejövök reggel a színházba és azt látom, hogy minden a helyén van, sehol egy porszem, mindenki teszi a dolgát és ez elégedettséggel tölt el. Ugyanakkor előfordul , hogy még  egy sikeres bemutatónál is  találkozom  olyasmivel , ami elégedetlenné tesz. Természetesen  ezt a nézők, vagy a kívül állók a legtöbbször nem látják.

 

 nadragcsoportokjpg

Karinthy Márton A nadrág előadás szereplőivel,  - Marton Róbert, Balázs Andrea, Vertig Tímea, Kerekes József, Gubík Ági, Dányi Krisztián  - az íróval Dunai Ferenccel és a produkciós vezető Ridzi Gáborral.


A kollégái és a színészek nagyon szeretnek itt dolgozni. Ön szerint miért?

 

Talán azt érzik, hogy egy nagy család részesei. Nagyon örülök, hogy ez a szellemiség, ez a színházszeretet, ami ennek a színháznak a sajátja, átragad a kollegákra is. Valami akol-meleg van nálunk. Talán ezért nem is emlékszem olyan kollégára, akivel, rossz szájízzel váltunk volna el egymástól. A legtöbben pedig folyamatosan visszajárnak játszani, vagy előadást nézni..

 

 

.

Ír, rendez, igazgat. Hétköznapi hobbi, vagy tevékenység elfér ebben az életvitelben?

Inkább nyáron jut időm a hétköznapi dolgokra. Sajnos, többnyire az írásra is.

 

 

Mi az, ami nélkül nem telhet el egy napja sem?

 

A színház nélkül semmiképpen. Azért az unokákkal is folyamatosan próbálok  kapcsolatot tartani, hiszen ők is nagyon fontosak számomra. A színház mellett a legfontosabbak.

 

 

 

Gyönyörűek az előadás fotók az előtérben, rengeteg színész látható rajtuk. Van olyan előadás, ahol három Kossuth-díjas művészt is fel lehet fedezni. Ezeket gyűjti valaki?

Igen, én.  Gyűjtögető típus vagyok, mindent gyűjtök a múltamból. Minden korszak minden előadásáról a plakátokat, a fényképeket, az újságcikkeket. Még a korabeli pletykákat is.

 

 

Könyv is készül majd a színház múltjáról?

 

Nagyon jó anyag lenne belőle, de kellene hozzá egy apropó is, mint ahogy az Ördöggörcsnek is volt apropója. Talán a pánik, ami a családommal kapcsolatban elfogott. Meg persze sok-sok idő is kellene ehhez.

 

 

 

Hallani lehetett róla, hogy megfilmesítenék az Ördöggörcsöt. Ki játszaná a főszerepeket és ki rendezné?

 

Nem tudom és nem is akarnék ebbe beleszólni. Nem rendezném meg a saját könyvemet, mert mindig azt érezném, hogy valami fontos kimarad. Túl sok történetet ölel fel. 

 

 nadrag-22-of-75okjpg

 A nadrág előadás főszereplői: Kerekes József és Gubík Ági


Most A nadrág bemutatója kapcsán viszont pontosan tudta kivel szeretne dolgozni.

 

Igen ezt azért pontosan tudja az ember.17 évig ment nálunk az Őrült nők ketrece, amelyben Kerekes József is játszott. Régóta szerettem volna vele újradolgozni. Örültem, hogy végre tudtuk egyeztetni őt a Vígszínházzal és elvállalta a főszerepet. Ahogyan Gubík Ági színpadi sikerének is nagyon örülök. Őt eddig inkább filmekben láthatták nézőink. A darab a szocializmust mutatja be, kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak hozzá a nézők, és érteni fogják- e a fiatalok is. Hiszen mindannyiunk múltjáról és jelenéről szól. Külön érdekesség, hogy a bemutatóra eljött Amerikából Dunai Ferenc, a darab írója is. Ő maga is meglepődött, mennyire aktuális darabot írt 53 évvel ezelőtt.

 

 

 

Ön dönt minden előadásról, szereplőkről, rendezőkről?

A darabokat én választom ki. De rengetegen keresnek meg ötleteikkel, darabokkal és ha ez az én elképzeléseimmel egyezik, akkor sokszor valóra is válnak.  Egyet biztosan érzek: nagyon szeretnek nálam dolgozni a kollégák. Nemcsak színészként, rendezőként szeretik ezt a színházat, de emberileg is vonzódnak hozzánk. Ez a legnagyobb öröm az egészben

 

 

Mondhatjuk-e azt, hogy Karinthy Márton intézményesült.

Igen. A Karinthyban. Ahogyan a színházat immár a köznyelvben is becézik.


Ha nem akarsz lemaradni A nadrág előadásról, vagy szeretnél megnézni bármelyik másik  Karinthys előadást,

a lap alján már nézheted is az aktuális programokat, és lecsaphatsz a szabad helyekre. 


Ha pedig értékelni szeretnéd a látottakat, azt is megteheted!


Jó szórakozást az előadásokhoz, mi már láttuk őket! :)

 

 

hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Idén karácsonykor is támogatja a Budapest Bábszínház az Igazgyöngy Alapítványt

Megvan, mennyi pénzt ad az állam a kultúr tao helyett

A chicagói filmfesztiválon lesz a Budapest Noir világpremierje

A NYOMORULTAK musical Nagy TESZT

Melyik színházi foglalkozás illik hozzád?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
Ajánlott programok
6.0
A nadrág
Karinthy Színház
Jegyvásárlás
Értékeld Te is az előadást!
Aktuális programok
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez