Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Magyarország összes hivatásos néptáncegyüttese fellép a vizes világbajnokság megnyitóján
Román Sándor az est művészeti vezető-koreográfusa
2017-07-07 09:45:00
Félezren táncolnak egyszerre a 17. FINA Világbajnokság július 14-ei budapesti megnyitóján: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának; a művészek a Duna vizén lévő színpadon lépnek fel.

     A szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, modern- és balett művészek, és ritmikus gimnasztika válogatott csapat gyakorol együtt már hónapok óta a produkcióra.

    "Magyarország összes hivatásos néptáncegyüttese és több amatőr táncegyüttes fogott össze, hogy az egész világnak megmutassa a magyar néptánc tánctechnikai bravúrjait és azt a gyökereinkben rejlő, nemzedékről nemzedékre átörökített mély érzést, melyet a mai magyarság közvetít a világ felé táncmozdulatokon keresztül" - írták.

    A július 14-én este 21 órakor látható, csaknem kétórás műsor több különböző, a történelem fontos korszakait megidéző jelenetből áll, ókori motívumok vagy épp a reneszánsz kor táncmozdulatai jelennek meg a színen, de sámánok, egy királynő és egy huszárezred is feltűnik a színpadon.

    A Müpa szervezésében létrejövő előadásban mintegy 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz, és a produkció olyan magyarországi világsztárok közreműködésével jön létre, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely - tették hozzá. A produkció főrendezője Káel Csaba.

    Román Sándor, az est művészeti vezető-koreográfusa felel elsődlegesen azért, hogy az esemény táncművészeti szempontból világszínvonalú legyen. Az ExperiDance koreográfusának az ország vezető koreográfusai voltak segítségére: Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt és Földi Béla - fogalmaztak.

    "A vizes világbajnokság nemcsak a világ legjobb sportolóit hozza el Magyarországra és a nézők tömegeit ülteti a képernyők elé, hanem összehozta a nemzeti táncművészek színe javát is" - idézik Román Sándort, az ExperiDance Táncegyüttes művészeti vezetőjét, aki elmondta: soha nem látott szakmai összefogás valósult most meg annak érdekében, hogy olyan produkciót állítsanak színpadra, amilyen még nem volt a sportesemények történetében.

    "A néptánc képes arra, hogy bemutassa, képviselje a magyarságot, azt a mély érzést, mely megkülönböztet minket más nemzetektől" - mondta.

    Az összművészeti produkcióban több mint 510-en lépnek fel, köztük mintegy 130 gyermek. A legfiatalabb táncos 6 éves, a legidősebb több mint 50. Egy adott pillanatban 270 táncos tartózkodhat egyszerre a színpadon, amelyet 4 darab 1600 tonnás uszályból alakítottak ki a folyón.

Forrás: MTI

Coverfotó: ExperiDance Produkció
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Meglepetés előadással köszöntötték Karinthy Mártont 70. születésnapján

Mintegy 95 ezer előadónak 2,2 milliárd forint jogdíjat fizetett az EJI

Nemzetközi Színházi Műhely nyílt Kaposváron Vidnyánszky Attila vezetésével

Nagy ESZENYI ENIKŐ teszt

A NAGY Lévay Szilveszter teszt

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez