Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Akitől Ady vásárolta az újságot - Dajka Margit a zseniális „tragikomika”

2017-10-13 20:34:00
Emlékeztek még Bors nénire vagy Szindbád Majmunkájára? Láttátok őt a Liliomfi Kamillájaként vagy az Égigérő fű Berta nénijeként? A csodálatos Dajka Margitra emlékezünk.



Dajka Margit - Macskajáték

1907. október 13.-án született Nagyváradon. Kislányként már újságot árult a nagyváradi Bémer téren, Ady Endre is tőle vásárolta a lapokat. Színészi karrierje azzal indult, hogy besétált a nagyváradi színház jegypénztárosához akinek kijelentette, hogy színésznő akar lenni. 1927-ben indult karrierje a trianoni határokon belül, 1933-ban már szabadúszó volt. Közel kétszáz darabban, ötven mozifilmben és huszonhét tévéjátékban játszott. 

Molnár Gál Péter Dajka Margit színészi besorolhatatlanságára utalva, neki címezve alkotta meg a tragikomika kifejezést. Zabolázhatatlanságára jellemző, hogy 1967-ben nyugdíjba küldték, ettől fogva inkább csak filmekben láthatta a közönség. Nem egyszer előfordult, hogy a forgatásokkal le kellett állni, mert hazament főzni és ebédet vinni imádott férjének a munkahelyére.





Dajka Margit így nyilatkozott színészetéről: “Az én számomra nincs más lehetőség, én csakis úgy tudok játszani, ha szerepem minden mozzanatát szívvel-lélekkel átélem. Fiatalkoromban annyira ösztönös voltam, valósággal eszméletlenül játszottam, olykor még azt se tudtam, hogyan is fejeztem be az első felvonást. Régi módszerem szerint a rendelkező próbára teljes szövegtudással jelentem meg, de jó sokáig csupán szürkén mormoltam a szavakat, mindaddig, amíg a szerepem véremmé nem vált, s csak azután vetettem bele magamat teljes szenvedéllyel az alakításba. Volt rendező, aki ezt kifogásolta, és akkor én az ő tanácsára az ellenkező módszerrel kísérleteztem, rögtön belelendültem, kezdeti sebességgel igyekeztem birtokba venni a szerep lelkét-gondolatát, majd a főpróbáig lassan-lassan lefaragtam a magam túlzottra méretezett lobogásából. Egy ideig így kísérleteztem, próbálkoztam, de aztán rájöttem arra, ez nem én vagyok, ez nem az én igazi lényem, és visszatértem eredeti elképzelésemhez. Persze tudom, a módszerek különfélék, de nem jó, ha kibújunk a bőrünkből, és mások akarunk lenni, mint amilyenek vagyunk. Egyébként én csak az együttes munkában hiszek, a színház társasjáték, s egy disszonáns hang, egy rossz gondolat mindent fölborít”.



Dajka Margit és Latinovits Zoltán a Huszárik Zoltán rendezte Szindbád című filmben

1986-ban halála előtt csak férjét, és a szintén nagybeteg Ruttkai Évát engedte magához a kórházba. Férje, a színésznő halálának másnapján önkezével vetett véget életének. 

Hajtsatok fejet ma velünk Dajka Margit emléke előtt. 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Cipője buktatta le a sztárt, hogy szerepelni fog a Mamma Mia! második részében

"A hűséget azt szeretem. A rendet nem szeretem." - 10 idézet a születésnapos Kern Andrástól

Dupla Alföldi premierrel, új előadásokkal és régi klasszikusokkal nyit az Átrium

TESZT: Melyik Shakespeare hősnő lennél?

OPERETT TESZT - A Budapesti Operettszínház előadásaiból

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez