Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Akitől Ady vásárolta az újságot - Dajka Margit a zseniális „tragikomika”

2017-10-13 20:34:00
Emlékeztek még Bors nénire vagy Szindbád Majmunkájára? Láttátok őt a Liliomfi Kamillájaként vagy az Égigérő fű Berta nénijeként? A csodálatos Dajka Margitra emlékezünk.



Dajka Margit - Macskajáték

1907. október 13.-án született Nagyváradon. Kislányként már újságot árult a nagyváradi Bémer téren, Ady Endre is tőle vásárolta a lapokat. Színészi karrierje azzal indult, hogy besétált a nagyváradi színház jegypénztárosához akinek kijelentette, hogy színésznő akar lenni. 1927-ben indult karrierje a trianoni határokon belül, 1933-ban már szabadúszó volt. Közel kétszáz darabban, ötven mozifilmben és huszonhét tévéjátékban játszott. 

Molnár Gál Péter Dajka Margit színészi besorolhatatlanságára utalva, neki címezve alkotta meg a tragikomika kifejezést. Zabolázhatatlanságára jellemző, hogy 1967-ben nyugdíjba küldték, ettől fogva inkább csak filmekben láthatta a közönség. Nem egyszer előfordult, hogy a forgatásokkal le kellett állni, mert hazament főzni és ebédet vinni imádott férjének a munkahelyére.





Dajka Margit így nyilatkozott színészetéről: “Az én számomra nincs más lehetőség, én csakis úgy tudok játszani, ha szerepem minden mozzanatát szívvel-lélekkel átélem. Fiatalkoromban annyira ösztönös voltam, valósággal eszméletlenül játszottam, olykor még azt se tudtam, hogyan is fejeztem be az első felvonást. Régi módszerem szerint a rendelkező próbára teljes szövegtudással jelentem meg, de jó sokáig csupán szürkén mormoltam a szavakat, mindaddig, amíg a szerepem véremmé nem vált, s csak azután vetettem bele magamat teljes szenvedéllyel az alakításba. Volt rendező, aki ezt kifogásolta, és akkor én az ő tanácsára az ellenkező módszerrel kísérleteztem, rögtön belelendültem, kezdeti sebességgel igyekeztem birtokba venni a szerep lelkét-gondolatát, majd a főpróbáig lassan-lassan lefaragtam a magam túlzottra méretezett lobogásából. Egy ideig így kísérleteztem, próbálkoztam, de aztán rájöttem arra, ez nem én vagyok, ez nem az én igazi lényem, és visszatértem eredeti elképzelésemhez. Persze tudom, a módszerek különfélék, de nem jó, ha kibújunk a bőrünkből, és mások akarunk lenni, mint amilyenek vagyunk. Egyébként én csak az együttes munkában hiszek, a színház társasjáték, s egy disszonáns hang, egy rossz gondolat mindent fölborít”.



Dajka Margit és Latinovits Zoltán a Huszárik Zoltán rendezte Szindbád című filmben

1986-ban halála előtt csak férjét, és a szintén nagybeteg Ruttkai Évát engedte magához a kórházba. Férje, a színésznő halálának másnapján önkezével vetett véget életének. 

Hajtsatok fejet ma velünk Dajka Margit emléke előtt. 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Az Átrium állást hirdet sales munkatárs és pénztáros munkakörbe

"A világalkotó művészetben hiszek"

Kiss Józseffel Az angyalok nem sírnak írójával és rendezőjével beszélgettünk.

Ernyey Béla 78 éves! - 10 érdekesség a születésnapos színészről

Melyik színházi foglalkozás illik hozzád?

Felismered plakátról az előadásokat?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez