Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Szomorú vasárnap - A dal, mely megihlette a művészeket Müller Pétertől Björkig
Seress Rezső öngyilkos himnuszáról
2017-11-03 14:06:00
Seress Rezsőnek köszönhetjük a Szomorú vasárnap (angolul Gloomy Sunday) című dalt, mely az egyik legismertebb magyar világsláger és az öngyilkosok himnuszának is neveznek.

 A Szomorú vasárnap című dallal kapcsolatos legendát a világon szinte mindenhol ismerik: mely szerint sokan vetettek véget életüknek úgy, hogy közben a nyomasztó hangulatú sanzon szövege, kottája volt mellettük. Állítólag először egy öngyilkos cselédlány kezében találták meg a Szomorú vasárnap kottáját, majd egy miniszteri tanácsos lőtte szíven magát egy taxiban, és búcsúlevele mellett szintén ez a kotta hevert. 1935 novemberében a 8 Órai Újság már „Gyilkos slágernek” nevezte.



Svájci, olasz, francia, német újságok vegyesen cikkeztek a "Szomorú vasárnap”-ról. A világmédia már „öngyilkos himnusznak” nevezte. A hangulat Európából átterjedt Amerikába is, ahol a The New York Times már arról számolt be, hogy Budapesten tömegek ugrottak a Dunába a dal hatása miatt. Az egész iróniája, hogy Magyarországon még ekkor alig volt híre a Seress-Jávor műnek.

A magyar dalból világsiker lett, több mint 100 nyelven adták elő. Seress azonban nem húzott hasznot belőle. Nyomorgott, miközben Amerikában az egyik banknál 370 000 dollár jogdíj volt befagyasztva számára, de nem utazhatott el érte, és az átutalás sem volt lehetséges.
Életét a dala mentette meg, mikor egy német tiszt fölismerte, és maga mellé vette,  amikor a második világháborúban munkaszolgálatos lett.



Seress Rezső 69 éves volt, mikor a Szomorú vasárnap végzete őt is utolérte és 1968-ban öngyilkosságot próbált meg elkövetni. Bár akkor megmentették, de mikor újra megpróbálta, a második kísérlete már sikerült.

A Szomorú vasárnapot számtalan világsztár feldolgozta, Sinatra, Björk, a Genesis, Sinéad O’Connor, Billie Holiday és Ray Charles is elénekelte a dal saját változatát.



Seress Rezső

A színházi alkotókat sem hagyta hidegen Seress Rezső élete és a világhírű sláger.
A Madách Színházban Horgas Ádám rendezésében mutatták be Müller Péter Szomorú vasárnap című darabját Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nagy Sándor szereplésével 2018. márciusában.

Seress Rezső furcsa sorsát mutatja be Müller Péter darabja, mégpedig egy halálon túli estét képzelve a Kispipába, megidézve Seresst, imádott feleségét, Helént és egy pincért. Végigmondják-éneklik Seress történetét, szabadon kószálva időben és térben. 

Forrás: Urbanlegends, Közönség.hu
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Leadja a HírTV a Nemzeti dokumentumfilmet Alföldi Róbert igazgatásának utolsó 6 hónapjáról

Koreai rizsfőzők, brazil vörösiszapkatasztrófa, náci karlendítés - Jön a Close Reading-sorozat a Trafóban

Négy kisfilmet mutat be a Baltazár Színház az adventi időszakban

Felismered plakátról az előadásokat?

Mennyire vagy jó operettből?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez