Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Ötvenhat a nagymama kalapjának árnyékából - Felvidéki Judit könyvbemutatóján jártunk

2017-11-29 12:35:00
Egyszer volt hol nem lesz avagy családtörténet alulnézetből.  

Mi sül ki abból, ha egy Balázs Béla-díjas filmrendező tollat ragad, hogy bő fél évszázad távlatából papírra vesse gyerekkori emlékeit? És mi sül ki abból, ha ráadásul ezt úgy teszi, hogy újra az egykori kislánnyá lényegülve, négy-öt éves életének aspektusából és viszonyrendszeréből láttatja és meséli mindezt? 
Az eredmény valami egészen magával ragadó, moziszerűen pergő történetfüzér egy óvodás kislány tolmácsolásában az ötvenes évekből.  Az életöröm és az életigenlés történetei ezek a csengőfrász és az óvodából egyszer csak eltünedező apukák és anyukák korából. Miközben otthon olykor hétfőtől péntekig csak babfőzelék a menü és már az ötéves gyerekek is megtanulják, hogy a ruszki tankról hallgatni kell, azért a hétköznapokban mégiscsak olyan súlyos és eldöntendő kérdések narrálják az életet, mint, hogy a sárga vagy a kék pulcsit vegyük e fel, ha kimozdulunk otthonról vagy, hogy alaposan mossunk kezet minden étkezés előtt. És persze fel kell adni a levelet, be kell menni a kalaposhoz és a varrónőhöz, a patikába hashajtóért, és ha el is múlt a nagymama ötvenöt és tombol is a világban a hidegháború, azért ő még nem hajlandó vénasszonyt csinálni magából.


Varga Lili színésznő olvas fel a műből

A könyvismertetőn, a Nyitott Műhely apró és mégis nagyon levegős terében Szolnoki András moderálása mellett a műből olyan színművészek értő és érző tolmácsolásában hallhattunk részleteket, mint Varga Lili, Egri Kati, Vörös Eszter és Maszlay István vagy a forgatókönyvíró és dramaturg Vajda Anikó

A kiadvány kapcsán mindenképpen meg kell még említenünk a könyv illusztrátorát, a szerző testvérét a Munkácsy- és Aranyrajzszög életmű-díjas Felvidéki Andrást, akinek a rajzai külön adalékként „szólnak hozzá” a történetekhez.

Egyszóval remek estét töltöttünk egy remek helyen remek emberek között. Felvidéki Judit Egyszer volt hol nem lesz című könyvét pedig mindenkinek nagyon ajánljuk kortól és nemtől függetlenül. 

-p-
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Csányi Sándor: "Azért az nem mindegy, hogy egy okos ember hülyéskedik, vagy egy hülye ember okoskodik."

Tenki Rékát és Csányi Sándort a Nők Lapja kérdezte

Novemberben érkezik a magyar mozikba Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje

Elsőfilmes rendezőnő alkotása nyerte az Arany Medvét - Bucsi Réka rövidfilmjét is díjazták

Mennyit tudsz Stohl Andrásról?

Hány színészt ismersz fel kép alapján?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez