Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
398 éve született Molière - 5 érdekesség az íróról

2018-01-15 19:10:00
398 éve ezen a napon született a Tartuffe és a Képzelt beteg írója, Jean-Baptiste Poquelin, azaz Molière.
Öt érdekességet gyűjtöttünk össze róla.

1. Molière röviddel azután hunyt el, hogy saját darabjának, a Képzelt beteg-nek az előadása alatt összeesett a színpadon. Az először 1673 februárjában bemutatott darabban ironikus módon, Molière magát a főszereplőt, Argan-t alakította, amikor egy köhögési roham után a padlóra omlott. Még ragaszkodott ahhoz, hogy az előadást befejezze, de nem sokkal később egy erős vérzéses roham után életét vesztette. Ekkor már hosszú évek óta tuberkolózisban szenvedett. 

2. Valószínűleg Molière halának körülményeiből eredeztethető az a széles körben elterjedt babona, miszerint a zöld szín szerencsétlenséget hoz az azt viselő színész fejére, hiszen a végzetes előadáson Molière is zöld jelmezt viselt.



3. Molière egyik mesterműve, a ma már nagy népszerűségnek örvendő A mizantróp, bukás volt a szerző életében. A darab 1665-ös bemutatója kereskedelmi kudarcot hozott, így az író talán legkifinomultabb műve, csak halála után foglalta el az életműben az azt megillető helyet. Ettől függetlenül, később sem rajongott mindenki a komédiáért: Sir Laurence Olivier, a híres színész és rendező például úgy gondolta, hogy „…annyira vicces, mint egy nyitott babasír.” Molière forradalmi újítása a színpadi komédia világában abból állt, hogy az olasz Commedia dell'arte elemeit korábban sohasem alkalmazott módon ötvözte a napi francia komédia elemeivel. 

4. Molière egyik karaktere egyenesen jelzője lett egy bizonyos típusú embernek. Ahogy Dickens adta a világnak Scrooge-t, a szűkmarkúság és fösvénység karakterét, vagy ahogy Shakespeare Romeója idővel a romantikus és szerelmes férfi megfelelője lett, úgy hivatkozik az Oxford English Dictionary Tartuffe-re, mint az álszent és tettető vallásosságra, vagy tágabb értelemben bármilyen túlbuzgó és hamis cselekedetre.



5. Jean Racine drámaíró megszöktette az egyik színésznőt Molière társulatából. A korábban egymással jó viszonyt ápoló szerzők kapcsolata azért romlott meg, mert Molière felfedezte, hogy Racine, - miután a Tartuffe szerzője nem tűzte műsorra egy darabját – felajánlotta művét egy, Alexandre le Grand által vezetett rivális színtársulatnak. Amikor ez a lépés Molière fülébe jutott, minden kapcsolatot megszakított Racine-nal. 


A lap alján jegyet is tudtok vásárolni Moliere előadásokra!

-k-

Forrás: interestingliterature.com
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Az Ének az esőben szereposztása az Operettszínházban

Anger Zsolt: "Ez egy szakma, nem thai masszás."

#nemváltomvissza - Így próbálja a közönség támogatni a színházakat

Nagy Musical TESZT kezdőknek

Mennyire vagy jó operettből?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
Ajánlott programok
6.5
Tartuffe
Örkény István Színház
Jegyvásárlás
Értékeld Te is az előadást!
6.4
Moliere: Tartuffe
Pinceszínház
Jegyvásárlás
Értékeld Te is az előadást!
6.2
A nők iskolája
Katona József Színház
Jegyvásárlás
Értékeld Te is az előadást!
9.0
Moliére: A FÖSVÉNY
Pesti Magyar Színház
Jegyvásárlás
Értékeld Te is az előadást!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez