Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Nureyev a zseni, akinek szűkre szabott ötvenöt éve filmbe illő volt
Rudolf Nureyev életének szűkre szabott ötvenöt éve nemigen tartalmazott unalmas periódusokat. A huszadik század második felének első számú táncos-zsenijének sorsa valójában regénybe, sőt filmvászonra kívánkozó fordulatos történet, melyet Ralph Fiennes rendezésében 2018-ban be is mutattak.
Most 10 pontban sorra is vesszük, hogy miért is különleges a világ legismertebb táncosának élete.

1. Rudolf Nureyev 1938. március 17-én tatár szülőktől született a Bajkál tó mellett egy transzszibériai expresszen.

2. Táncolni viszonylag későn kezdett, de rendkívüli adottságai miatt, koordinálatlansága ellenére felvették a Szovjetunió legelitebb táncakadémiájára, a Vaganova Intézetbe. A legendás Puskin mester tanítványaként végzett, és szinte azonnal főszerepekben mutatkozhatott be a Kirov Színházban, így sohasem kellett a balettkarban táncolnia.


Rudolf Nureyev Leningrad, 1960. / Tamara Zakrzhevskaya/WNET New York and BBC

3. Az Együttessel 1961 júniusában nyugati körútra indult, és a párizsi fellépés után a Le Bourget repülőtéren megszökött a szovjet biztonsági emberek elől, menedékjogot kért és kapott. Ez az "ugrása a szabadságba" a nemzetközi sajtó címoldalára került.
 
4. A világ leggazdagabb balett-táncosa volt, de hiába keresett milliókat, volt háza Londonban, farmja Amerikában, lakása a Szent Lajos Szigeten, sőt, saját szigete az Égei-tengeren, mindig félt a szegénységtől. 



5. A világon mindenhol óriási szeretettel fogadták a különcnek tartott balett zsenit, de hiába volt bejáratos a királyi, elnöki családokba, ragadtak rá a pénzarisztokrácia first lady-jei, hiába vitt az ágyába bárkit, mindig magányos maradt. 

6. Gyakorlatilag a balett repertoár minden fontos klasszikus és modern szerepét eltáncolta. Voltak szerepei, amelyeket a koreográfusok kimondottan neki készítettek, Sir Kenneth MacMillan " Rómeó és Júliá"-jának ő volt az első Rómeója, de hiába lett korának elsőszámú klasszikus balettművésze, művészileg mindig éhes maradt.



Nureyev - Rómeo szerepében

7. Nemzetközi hírnévre tett szert, munkássága és magánélete folyton a sajtó érdeklődésének középpontjában volt, és a hírneve csak növekedett a számos filmszereppel és TV-show-val. Többek között "Táncos vagyok" című filmje 1972-ben az egész világot bejárta. 

8. Utolsó táncos szerepe Keveházi Gábor balettjében a "Cristoforo"-ban az Angyal volt, amelyet Budapesten a Magyar Állami Operaházban táncolt 1992 februárjában és márciusában.

9. Karrierjének alkonyán a "tánc szupersztárja" karmesterként is működött. Bécs, Athén és a budapesti Operaház után olyan fontos színpadokon is vezényelt, mint a Los Angeles-i Operaház vagy a New York-i Metropolitan.



10. Rudolf Nurejev soha nem titkolta homoszexualitását, így ő lett a 60-as évek szexuális felszabadulásának jelképe. 1984-ben HIV-pozitívnak diagnosztizálták, és megingathatatlan hittel küzdött a betegség ellen. Talán az AIDS volt az egyetlen, amit Nureyevnek nem sikerült legyőznie. 


 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez az SZFE februárban

Stéphanie Schlesser belga színésznő Párizs és Ázsia után hazai szuperprodukcióban szerepel

102 éve született Csákányi László

Nagy ESZENYI ENIKŐ teszt

Mennyire vagy jó operettből?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez