Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
"Azt lehet látni, ha valaki született színésznő." - Mácsai Pál laudációja Für Anikónak a Psota Irén-díj átvételekor

2019-03-29 10:38:00
Für Anikó vehette át idén a Psota Irén-díjat a Rózsavölgyi Szalonban. Az Örkény Színház színművészét színházának igazgatója, kollégája és barátja, Mácsai Pál köszöntötte a díjátadón. Az ő laudációját olvashatjátok alább.

Aki pedig meghallgatni is szeretné Mácsai Pál méltatását, az tekerjen a cikk aljára a videóhoz.

Mácsai Pál Laudáció Für Anikónak a Psota Irén-díj átvételekor 

A díjazott: barátom. És kolléganőm. És zöld. Haragoszöld. Ránk oltja öltözőinkben a villanyt. Benyúl az ajtón egy formás női kéz, és olt. Ilyenkor ordítunk, a kacsó visszanyúl, felkapcsol. A kézhez tartozó fej joggal gondolja, hogy nincs bent senki, mert mi égve szoktuk hagyni a villanyt. Nem minket akar bosszantani, csak esélyesebb jövőt akar a bolygónknak. Nem új szenvedélye ez. Énekel is róla, hogy a környezet mi magunk vagyunk. 

Idén protokollá tesszük a színházban, hogy mindenki kapcsolja le maga után a villanyt. Nem azért, mert spórolunk, hanem mert utolértük a gondolkodását.  

A díjazottnak atipikus élete van. Egyrészt mert szuverén alkat, nem hasonlít senkire, nem is akar, másrészt és főleg azért, mert morális lény. Ezt viszont akarja. Nem váltogatja a nézeteit, nem gondol hétfőn valamit, kedden mást. Csütörtökön egy harmadikat. Akit megszeret, abban a végsőkig bízik. A végsők után elvágólag szakít. Nem tesz engedményt véleményében.  

Én már rendezőszakra jártam, amikor ő színészszakra. Azt lehet látni, ha valaki született színésznő. Szép is volt, de főleg szabálytalan: ezért izgalmas. Eredeti: éteri és földi.  

Ugyanabban az évben kerültünk a Madách Színházhoz, 1989-ben. A fordulat éve, nemde. Hogy ennek harminc éve? Nem. De. 





Lear királyban játszottunk először együtt ’91-ben. Kerényi Imre rendezte, Huszti Péter volt Lear, ő – azaz kolléganőm, aki a barátom – játszotta Cordeliát. Aztán Perdita és Hermione is volt a Téli regében. Én rendeztem azt az előadást, és azért játszotta ő e két szerepet, mert naiva is volt és drámai színésznő is. Később ő játszotta a feleségemet A tribádok éjszakájában, ahol én voltam Strindberg, a kiállhatatlan író. Oslóban is jártunk az előadással, és szerettük játszani egymás házastársait. Kolos Pista rendezte a Madách Stúdióban. 

Nem volt kérdés, hogy kolléganőmet, aki a barátom is, hívjam hozzánk, az önállósulni készülő Madách Kamarába, ami aztán 2004-ben Örkény Színház lett. Nem érdekelte a biztos karrier. Természetesen jött velünk, az Örkénybe, nem tudva, mi lesz belőlünk. Ő az egyik alapító.  

Mindent tud. Káprázatos a muzikalitása, képes vallomásra, tragikumra, és fényes bohóc. Bármit el tud játszani. Ebben hasonlít Psota Irénre. Meg a maximalizmusában is. Psota Irén, mint tudjuk, a boldogtalanságban is képes volt maximalizmusra. A Psota Irén-díj új birtokosát is érték tragédiák. „Most eltűnök”, mondta akkor, és egy év múlva tökéletes állapotban jött vissza. Nem terheli privát gondjait a színházára. A morál mindig kifizetődik: ötven évesen megtalálta a magánéleti boldogság és a kerek család.  

Kolléganőmnek, aki mindjárt átveszi a Psota-díjat, nincs műfaji korlátja. Játszott szépet és csúnyát, volt parasztasszony és királynő, és lesz is mindkettő.  

Kétszázszor táncolt és énekelt a Macskákban, volt Sally Bowls a Kabaréban, Lengyel Menyhért Tájfunjának femme fatale-jaként thonetszéket vágtam a fejéhez, szerettük játszani ezt is, volt ütött-kopott falusi feleség Tasnádi Finitójában, Adél az Üvegcipőben, volt Cecile a Kék Rókában – még egy femme fatale, volt a felségem a Terápia sorozatban – azt is szerettük. A próbafelvétel után azt mondta Enyedi Ildikó, azért kapta ő a szerepet, mert olyan rutinnal tudunk veszekedni, mint az igazi házastársak. Enyedinek jó szeme van. 

Apropos Enyedi: mai díjazottunk lett volna az Én 20. századom című film főszereplője. De azt mondta: ne haragudj, korábban mondtam igent egy vizsgafilmre, és mert a két forgatás egybeesett, nem vállalta el. Önsorsrontás? Mindenekelőtt tisztesség.  

Nem is tudom, hány világsztár állandó magyar hangja, és aki jó hangoskönyvet akar hallgatni, tegye be a lemezeit. Aki értelmes dalokat akar hallgatni, tegye be zenei CD-it. 

Volt reménytelenül szerelmes Kamilla vénkisasszony a Liliomfiban, fiúra éhes Valéria a Mesél a bécsi erdőben, volt Rosalinda az Ahogy tetszikben, és Makrancos Kata, és ma ő Hamlet anyja.  

Aktuálisan Mária Dominika hercegnő A hattyúban, írta Molnár Ferenc. Csak a harmadik felvonásban jelenik meg, annak is a harmadánál. Addigra mi, tíz kollégája, végigdolgozzuk az előadást. Ő jön a harmadik felvonásban, és hazaviszi a fesztiváldíjat. 

A mi életkorunkban már sok a múlt. Az eljátszott szerep, a régi rendező. Pedig a fontos a jövő.  

Díjazottunk olyan természetességgel vált életkort is – és ezzel szerepkört –, ahogy a folyótorkolatban az állóvízbe siklik át egy csónak. (Ez a hasonlat túl jó, nem az enyém, hanem Örkényé.)  

Az Örkény Színházban jövőre nyolc bemutató lesz majd, és három negyven körüli rendező rendez, meg egy senior: ez vagyok én. És jön négy harminc éves, vagy még fiatalabb rendező. És a fiatalok mind dolgozni akarnak vele. Ez a legfontosabb jel, hogy valaki jól csinálja. Nemcsak műfaji korlátja nincs, hanem generációs korlátja sem. Vagyis van jövője. 

Öröm nekem, hogy én köszönthetlek téged. Szívből gratulálok a Psota-díjhoz, és kérlek, gyere fel a színpadra. Semmi thonetszék, hanem kézcsók, respekt, és szeretet. Önöket pedig felkérem, hogy köszöntsük együtt Für Anikót.


 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Az SZFE sztrájkbizottságának közleménye

Gazdasági osztályvezetőt keres az Örkény Színház

NYOLC BEMUTATÓ AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ 15. ÉVADÁBAN

Hány színésznőt ismersz fel kép alapján?

SZIRTES TAMÁS Teszt

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez