Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
" Egyet biztosan érzek: nagyon szeretnek nálam dolgozni a kollégák." - Karinthy Mártonra emlékezünk
10 idézet
2021-11-06 21:46:00

2019-ben ezen a napon hunyt el Karinthy Márton, író, rendező, a Karinthy Színház alapítója és igazgatója. A Kossuth-díjas művészre "10 idézet" összeállításunkkal emlékezünk, melyben a számunkra legkedvesebb gondolatait gyűjtöttük össze.


1. " Talán épp a nevemnek köszönhető hogy mindig hajt valami bizonyítási vágy. Nem tudom, hogy kinek szól, a volt  az osztálytársaimnak , vagy a nézőknek,  vagy a szakmának, lehet hogy  mindezek együtt  hajtanak napról napra. Elsősorban persze önmagamnak szeretnék megfelelni. "



Karinthy Márton 1962-ben 14 éves kiskamaszként  © Fortepan


2. " A színház olyan álom, amely a hétköznapok realitásán keresztül valósítható meg. Előadásokat kell létrehozni, az előadásokat meg kell rendezni, a jegyeket el kell adni és nagyon sok részfeladatot is el kell elvégezni a színházon belül és kívül. Csehov Sirályából Nyina mondata jut eszembe: „Mindegy, akár a színpadon játszunk, akár írunk - nem a hírnév, nem a ragyogás a fő... hanem az, hogy tudjunk tűrni.” Na, erről a tűrni tudásról színigazgatóként sokat tudnék mesélni."

3. " Nagyon örülök, hogy ez a szellemiség, ez a színházszeretet, ami ennek a színháznak a sajátja, átragad a kollegákra is. Valami akol-meleg van nálunk. Talán ezért nem is emlékszem olyan kollégára, akivel, rossz szájízzel váltunk volna el egymástól. A legtöbben pedig folyamatosan visszajárnak játszani, vagy előadást nézni. "



Karinthy Márton kollégáival A nadrág című előadás premierjén

4. " Egy régi bölcsesség szerint: az ember karrierjét az osztálytársai döntik el. Néha a kollégiumi szobatársai is."

5. " Gyűjtögető típus vagyok, mindent gyűjtök a múltamból. Minden korszak minden előadásáról a plakátokat, a fényképeket, az újságcikkeket. Még a korabeli pletykákat is. "



Forrás: nlc.hu

6. " Apám mondása azóta szállóige lett, miszerint „ez egy tragikus pálya”. Tényleg az, mert ha az ember nem érzi a mindennapok sikerét, keserű tud lenni. A mindennapok sikeréhez viszont állandóan nyüzsögni és bizonyítani kell."

7. " Talán ezért is szól az egész életem a pedálozásról. Mert a nagyapám szavai csengnek bennem: nem szabad úgy itthagyni a világot, ahogy találtuk."

8. " Ez az a színházforma, amit szeretek: a polgári, függönyös színház, Guckkastenbühnével, magyarul kukucskáló színpaddal, amit sokan, a magukat modernnek vallók egy életen át ostoroznak. Én meg pont ezt szeretem, a "korszerűtlen színházat".



Forrás: nlc.hu


9. " Egyet biztosan érzek: nagyon szeretnek nálam dolgozni a kollégák. Nemcsak színészként, rendezőként szeretik ezt a színházat, de emberileg is vonzódnak hozzánk. Ez a legnagyobb öröm az egészben. "

10. " Van egy célom, amiért mindennap felkelek. Első helyen a színház van, a másodikon az élet megfigyelése. "

10+ 1. " Gyerekkori álmaimban mindig azt képzeltem, hogy színházat csinálok a góréból, és majd odajönnek a nagy színészek játszani. Ez tulajdonképpen megvalósult, kicsit nagyobb színházba ugyan, de jönnek a színészek Budára, és játszanak a színházamban. "


Forrás: Nők Lapja, bcmagazin.hu, Bors, Fidelio, mediapiac.com, Közönség.hu
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Az Átriumban is elmaradnak az előadások egy közreműködő pozitív COVID-tesztje miatt

Tahi Tóth Lászlótól március 7-én vesznek végső búcsút

Angol felirattal és angolul is nézhettek előadásokat az Örkény Színházban

Felismered plakátról az előadásokat?

Mennyit tudsz Stohl Andrásról?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez