Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
" Egyet biztosan érzek: nagyon szeretnek nálam dolgozni a kollégák." - Karinthy Mártonra emlékezünk
10 idézet
2021-11-06 21:46:00

2019-ben ezen a napon hunyt el Karinthy Márton, író, rendező, a Karinthy Színház alapítója és igazgatója. A Kossuth-díjas művészre "10 idézet" összeállításunkkal emlékezünk, melyben a számunkra legkedvesebb gondolatait gyűjtöttük össze.


1. " Talán épp a nevemnek köszönhető hogy mindig hajt valami bizonyítási vágy. Nem tudom, hogy kinek szól, a volt  az osztálytársaimnak , vagy a nézőknek,  vagy a szakmának, lehet hogy  mindezek együtt  hajtanak napról napra. Elsősorban persze önmagamnak szeretnék megfelelni. "



Karinthy Márton 1962-ben 14 éves kiskamaszként  © Fortepan


2. " A színház olyan álom, amely a hétköznapok realitásán keresztül valósítható meg. Előadásokat kell létrehozni, az előadásokat meg kell rendezni, a jegyeket el kell adni és nagyon sok részfeladatot is el kell elvégezni a színházon belül és kívül. Csehov Sirályából Nyina mondata jut eszembe: „Mindegy, akár a színpadon játszunk, akár írunk - nem a hírnév, nem a ragyogás a fő... hanem az, hogy tudjunk tűrni.” Na, erről a tűrni tudásról színigazgatóként sokat tudnék mesélni."

3. " Nagyon örülök, hogy ez a szellemiség, ez a színházszeretet, ami ennek a színháznak a sajátja, átragad a kollegákra is. Valami akol-meleg van nálunk. Talán ezért nem is emlékszem olyan kollégára, akivel, rossz szájízzel váltunk volna el egymástól. A legtöbben pedig folyamatosan visszajárnak játszani, vagy előadást nézni. "



Karinthy Márton kollégáival A nadrág című előadás premierjén

4. " Egy régi bölcsesség szerint: az ember karrierjét az osztálytársai döntik el. Néha a kollégiumi szobatársai is."

5. " Gyűjtögető típus vagyok, mindent gyűjtök a múltamból. Minden korszak minden előadásáról a plakátokat, a fényképeket, az újságcikkeket. Még a korabeli pletykákat is. "



Forrás: nlc.hu

6. " Apám mondása azóta szállóige lett, miszerint „ez egy tragikus pálya”. Tényleg az, mert ha az ember nem érzi a mindennapok sikerét, keserű tud lenni. A mindennapok sikeréhez viszont állandóan nyüzsögni és bizonyítani kell."

7. " Talán ezért is szól az egész életem a pedálozásról. Mert a nagyapám szavai csengnek bennem: nem szabad úgy itthagyni a világot, ahogy találtuk."

8. " Ez az a színházforma, amit szeretek: a polgári, függönyös színház, Guckkastenbühnével, magyarul kukucskáló színpaddal, amit sokan, a magukat modernnek vallók egy életen át ostoroznak. Én meg pont ezt szeretem, a "korszerűtlen színházat".



Forrás: nlc.hu


9. " Egyet biztosan érzek: nagyon szeretnek nálam dolgozni a kollégák. Nemcsak színészként, rendezőként szeretik ezt a színházat, de emberileg is vonzódnak hozzánk. Ez a legnagyobb öröm az egészben. "

10. " Van egy célom, amiért mindennap felkelek. Első helyen a színház van, a másodikon az élet megfigyelése. "

10+ 1. " Gyerekkori álmaimban mindig azt képzeltem, hogy színházat csinálok a góréból, és majd odajönnek a nagy színészek játszani. Ez tulajdonképpen megvalósult, kicsit nagyobb színházba ugyan, de jönnek a színészek Budára, és játszanak a színházamban. "


Forrás: Nők Lapja, bcmagazin.hu, Bors, Fidelio, mediapiac.com, Közönség.hu
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Az SZFE diákjai segítőket keresnek fáklyás váltófutásukhoz az egész országból!

Több hónap szünet után, újra színpadon láthatjuk Csákányi Esztert

Akit az Istenek szeretnek - zenés est a Gödör Klubban

Kell ennél szebb ajándék? Ma ünnepli születésnapját Winona Ryder.

Valószínűleg a legnézettebb színésznők egyike ezekben a napokban a világon.

Hány színészt ismersz fel kép alapján?

Felismered a színházakat kép alapján? -TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez