Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Mindent tudsz a Csárdáskirálynőről?
10 érdekesség a leghíresebb operettről

10 érdekesség a Csárdáskirálynőről

 

1.      84-szer mutatták be Magyarországon.


hirdetés

2.      Az operett eredeti címe Éljen a szerelem volt. Az első előadások Csárdáskirályné címen futottak.


csardaskkralyno_bemutato1916jpgA magyarországi bemutató plakátja 1916.3.      Külföldön ne keressük Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét, mivel ott Emmerich Kálmán néven jegyzik. Ennek története az, hogy a híres karmester Artur Nikisch barátként tekintett a fiatal komponistára, aki úgy vélte, hogy a nagy karmester jobban megérti utónevének németes formáját, ezért Emmerich Kálmánként mutatkozott be és ezzel megszületett az a név, amelyik később az egész világot bejárta.


Kalman_book_lgjpgKálmán - Emmerich - Imre önéletrajzi könyve4.      Amikor Honthy Hanna kiöregedett a primadonna szerepből, Békeffi István és Kellért Dezső átírta a szövegkönyvet. 1954-ben, az akkor már 61 éves művésznő számára főszereppé bővítették Cecília (az eredeti változatban Anhilte) szerepét, s így még 80 évesen is hatalmas sikerrel énekelte a szerepét.


hh80jpg5.      Miska főpincér alakja a régi szövegkönyvben mellékszereplőként futott, de Honthy Hannához hasonlóan, kifejezetten Feleki Kamill egyéniségére szabva írják át a figurát. Feleki Kamill egyébként Miska modelljét a Moulin Rouge egyik egykori pincéréről, egy bizonyos Béláról mintázta. Béla a mindentudó, dörzsölt főpincér, aki kettős mércével mér.


felekijpgFeleki Kamill Miska szerepében6.      Az előadáshoz köthető Honthy Hanna és Feleki Kamill legendásan rossz viszonya is. A tapsrend szerint a függöny előtt Feleki kézen fogja és előre kíséri Honthyt, majd együtt meghajolnak.. Ám egyik este - egy megfoghatatlan szeszélytől vezetve - Honthy úgy dönt, egyedül megy előre a szeretett közönség tapsait megköszönni, és Feleki odanyújtott kezére nagy erővel rávág a kezében szorongatott esernyő végével. Feleki türtőzteti magát az előadás végig, majd kijelenti, hogy ezennel az előadás-sorozatot részéről befejezettnek tekinti, a művésznővel többet egy színpadon nem óhajt fellépni.


feleki-kamill-miska-ls-honthy-hanna-cecc3adlia1954-240pxjpgFeleki Kamill, Honthy Hanna7.      Az egyik legkülönlegesebb Csárdáskirálynő előadás a Krasznaja Recska-i magyar hadifogolyszínházban volt 1919-ben. A fogolyszínházak előadásaiban férfiak alakították a női szerepeket. Kottához, szövegkönyvhöz rendkívül kalandos úton-módon jutottak. Volt rá példa, hogy németből fordított orosz példányokat használtak, de arra is, hogy emlékezetből írták le a szöveget.