Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
10 érdekesség Tolnay Kláriról -Tudtad, hogy ő volt a Vígszínház első női igazgatója?

2017-10-27 12:12:00
1. Tolnay Rózsiként látta meg a napvilágot Budapesten, és Gaál Béla filmrendező változtatta a nevét önkényesen Klárivá, a Meseautó forgatása előtt, mondván, a Rózsi cselédlány hangzású.

"Nagyságos Tolnay Klári színművésznőnek Budapest.
Megállapodtunk Önnel abban, hagy Meseautó filmünk egyik szerepét, Ön fogja eljátszani. Ezen szereplésért fizetünk Önnek naponta 40 P-t, azaz Negyven pengőt, mely az összegből a szokásos adók levonásba hozatnak. A felvételek az Ön számára kb. f. hó 23-24-én fognak megkezdni. Mi csináltatunk Önnek egy ruhát, mely a produkció tulajdonát képezi. Teljes tisztelettel - Reflektor, filmprodukció – Gaál Béla" - állt a rendező levelében, melyet a színésznőnek küldött, aki ugyan először meglepődött rajta, de aztán elfogadta az átkeresztelést.Tolnay Rózsi útlevele
   
2. Nem járt Színiakadémiára, de Jób Dániel a Vígszínház igazgatója csekélyke ösztöndíjjal a színház nagyjai közé fogadta. Kötelezte, hogy egy éven keresztül a színház minden próbáján vegyen részt és az akkori nagyoktól lesse el a titkaikat. Így Somlay Artúr, Gombaszögi Ella, Rajnay Gábor, a Góth házaspár környezetében kijárja a vígszínházi iskolát.  


3. Első férje Ráthonyi Ákos ismert filmrendező, kihez 1936-ban ment férjhez. Zsuzsanna lányuk 1940-ben látta meg a napvilágot, három évvel később fiúnak adhatott volna életet, ha egy váratlan robbanás, amely a Mátra rengetegében érte utol, nem indítja el az idő előtti szülést.


Tolnay Klári lányával / Forrás: Tolnay Emlékház

  4. Legendás szerelem fűzte Darvas Ivánhoz, akivel 13 évig élt házasságban. Szerelmük a 1946-ban Várkonyi Zoltán Művész Színházában az Euridike próbáin kezdődött.


Euridike előadás fotó

  5.  Márai Sándort nem csak titkos barátság, de szerelem is fűzte Tolnay Klárihoz. 1945-ben ismerkedtek meg a Vígszínházban, ahol Márai Varázs című előadását mutatták be. A romantikus barátságot Márai “Ismeretlen kínai költő” álnéven írt tíz szerelmes verse is tanúsítja, amelyeket sokáig csak a színésznő olvashatott el, és azokat csak az író halála után fedte fel a nagyközönség előtt.Ajtay Andor, Tolnay Klári a Varázs című előadásban
 
6. Igazából nem is Eszenyi Enikő a Vígszínház egyetlen női igazgatója, hiszen Somló Istvánnal és Benkő Gyulával együtt a Vígszínház társigazgatójának nevezik ki 1948-ban.  E művész-hármasnak köszönhető, hogy a Vígszínház visszatalált egykori önmagához.
Erről így vallott a művésznő, aki akkoriban a Művész Színház sztárja is volt:
„ A Vígszínházban nem akartam „eljátszani” a szerepeket társulatom színésznői elől. Az igazgatói hármasban, Somló Istvánnal és Benkő Gyulával, úgy osztottuk meg a munkát, hogy rám afféle „dadusszerep” jutott, én törődtem a tagok lelkével, a színészek gondjaival, sérelmeivel.”  


7.  Egyik legmeghatározóbb alakításának Tennessee Williams A vágy villamosának Blanche szerepét tartotta. 

„Blanche életem legcsodálatosabb szerepe volt. Hosszan tartó ünnep, amely idő alatt negyvenfokos lázban égtem. Annyira átéltem a próbák folyamán A vágy villamosa hősnőjének fokozatos idegösszeomlását, hogy lassan félni kezdtem önmagamtól.”Blanche szerepében

  8.  Igazi jutalomjátékként 1977-ben Mensáros Lászlóval eljátszották Arbuzov Kései találkozásának öreg szerelmespárját. A siker óriási volt.
A premier utánról így mesélt róla Tolnay:
„ A lépcsőfordulónál megszólalt egy tangóharmonika, és rázendített "A boldogság, a boldogság..." című dalra. Ahogy kifelé haladtam, a tömeg udvariasan kettényílt, a parkoló autók rengetegében ott állt egy hamisítatlan századfordulós hintó, lovak nélkül. Mensáros "tessék parancsolni" gesztussal felsegített a kényelmes bőrülésre, néhány fiatalember odaszegődött a kocsirúdhoz, és a Madách téren körbe-körbenyargalt a hintával. A közönség tapsolt, a harmonika játszott.”

Kései találkozás premierjén Mensáros László, Alekszej Arbuzov, Tolnay Klári

  9. Tolnay Klári, aki hitt a karmában és a reinkarnációban, ismerte az előző életét. Amíg élt, nem igen beszélt róla. Csak néhány interjúban utalt rá. Müller Péter Halhatatlan szerelem könyvében a művésznő előző életét is megírta, mert mint nyilatkozta: „Tolnay Klári ugyanis ismerte és felidézte magában azt. Nagyon különleges az a következetesség, ahogy ennek tudatában kijavítani igyekezett, amiben előzőleg elbukott. sokat foglalkozott a spirituális világgal.”  

10. Tolnay Klári szellemi útkereső volt. Kevesen tudják róla, hogy maga is írt és fordított. Úgy halt meg, hogy éppen a keltákról készült egy könyvet fordítani.


 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

AZ ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ KÖZÖNSÉGSZERVEZÉS-VEZETŐT KERES

Vidd haza Stohl Andrást vagy Hevér Gábort dedikálva Az Őrült Nők Ketrecéből!

Fantasztikus jótékonysági akciót szervez a Kultúrbrigád

“Haragudni szabad, de megsértődni sohasem.” - 10 idézet Gobbi Hildától

TESZT: Melyik Shakespeare hősnő lennél?

Felismered plakátról az előadásokat?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez