Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
A legszebb operaházak a világon
Bemutatjuk a világ legszebb operaházait.

Mikor elterveztük, hogy bemutatjuk a világ legszebb operaházait, még nem is gondoltuk, hogy egy cikkbe nem is fog beleférni, hiszen annyi gyönyörű opera van a nagyvilágon. Úgyhogy ezennel nyugtatunk meg mindenkit, aki ebben a felsorolásban nem találja meg a kedvenc operaházát, hamarosan jövünk a következő sorozattal. A mi csodálatos Operaházunknak is egy külön cikket szentelünk majd, ígérjük. És akkor most következzen az első 10 csodálatos operaház a világon.1.      Margravial Opera House, Bayreuth, Németország

Az operaház 1744 és 1748 között épült és az Unesco világörökség része, a barokk színház építészet mesterműve. Harang alakú nézőtere, fa szerkezete és vászonra festett képei a mai napig régi pompájukban állnak. Jelenleg az épületet renoválják, hamarosan újra megnyit a nagyközönség előtt.

 

opera_house_03magrivaljpg


hirdetés


2.      Palais Garnier, Párizs, Franciaország

 

A párizsi operáról hallva, azonnal az operaház fantomja jut eszünkbe. A gyönyörű épület a neobarokk építészet egyik remekműve. Építését III. Napóleon rendelte el. A nézőtér felett lévő hatalmas csillár súlya meghaladja a hat tonnát. Érdekesség, hogy 1963-ban megbízták Marc Chagall-t, hogy fessen a nézőtér felé a kupola mennyezetére olyan új festményt, ami a fiatal nemzedékeket becsalogathatná az operába. 

 

 prizsokjpg

 

 

3.      Teatro di San Carlo, Nápoly, Olaszország, 

 Olaszország egyik legjelentősebb zenei intézménye. 1737-ben, mindössze nyolc hónap alatt építették. Az operaházban számos híres zeneszerző bemutatójára került sor, számos énekes karrierjének kiindulópontját jelentette.Teatro-San-Carlo1okjpg

 

 

4.      Bolsoj Színház - Moszkva

A Bolsoj Színház a világ egyik legrégebbi és talán leghíresebb balett együttesének otthona. Az első Bolsoj Színház 1780-ban nyílt meg, de1805-ben leégett. A második Bolsojt 1825-ben fejezték be, de 1853-ban ezt az épületet is tűz pusztította el, ezért megint újraépítették. 1877-ben itt mutatták be Csajkovszij művét, a Hattyúk tavát, amelyet még ma is telt ház előtt játszanak.

 

 bolsoiokjpg

 5.      Opera de Monte Carlo, Monte Carlo, Monaco

 

A Casinoban kapott helyet az opera. Építésze Charles Garnier volt.  Annyira jól sikerült ez a munkája, hogy szépségét látva felkérték a Párizsi Operaház megépítésére is.

 

monteokjpg

 

6.       Royal Opera Hause, Muscat, Oman

A régió egyetlen operaháza, amelynek a megnyitóját nem más, mint Franco Zefirelli rendezte és olyan fellépők voltak, mint Placido Domingo.
Az operaház több, mint 1000 férőhelyes és olyan székek vannak a nézőtéren, amelyek háttámláján interaktív módon, több nyelvre fordítva is olvasható az éppen aktuális előadás szövege.

 

omanokjpg7.      Sydney Opera House, Sydney, Ausztrália

Az operaház dán építészét Sydney hatalmas jachtkikötője, az ott látható vitorlák ihlették. Ebben az operában van a világ legnagyobb színpadi függönye. August Coburne tervei alapján készült. Ő „a nap- és hold függönyének” nevezte el. Minden függönyszárny 93 m²-es. A hangversenyterem orgonája a világ legnagyobb mechanikus orgonája; 10 500 darab sípja van.

 

 sydneyokjpg
8.      Oslo Opera Hause, Oslo, Norvégia

A jéghegyre emlékeztető, fehérmárvánnyal burkolt új oslói operaház kapta a Mies van der Rohe-díjat, ami az EU legfontosabb építészeti elismeréseként számon tartott díja.  Érdekessége, hogy a tetők köztérként funkcionálnak.