Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Gyermekeket mentett ékszereivel - 10 érdekesség Karády Katalinról

2018-02-07 18:31:00
1.       Valódi neve  Kanczler Katalin Mária.   


Születési anyakönyvi kivonata (fotó: Karády Katalin Kávéház és Múzeum)


2.       Apja halála után a család megélhetés nélkül maradt, így 1931-ben 20 évesen hozzáment egy nálánál jóval idősebb tisztviselőhöz, aki biztos egzisztenciát nyújtott számára. Ifjú feleségként semmihez sem értett és csak adósságot csinált: vásárlásfüggő volt, saját bevallása szerint 300 pulóvert és 200 retikült gyűjtött össze ebben az időben   3.       Egyed Zoltán újságíró felfedezi benne a tehetséget, és amerikai mintára az első hazai sztárt faragta Karádyból.  Minden részletében kidolgozott sztárkultusz épül ki rövid idő leforgása alatt körülötte. Első mozifilmje, a Halálos tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. Divatot terem stílusával, utánozták frizuráját, öltözködését. 
4.       Ujszászy István tábornok miután eljegyezte, megvásárolta neki a budai XII.kerületben, a Művész út 6. szám alatt álló villát. (Az épület a kilencvenes években Antall József, majd Horn Gyula miniszterelnök lakóhelye volt).    
5.       1944. április 18-án, a szövetségeseknek való kémkedés vádjával tartóztatta le a Gestapo. Három hónapig tartották fogva, megkínozták, kis híján agyonverték.   6.       Az énekesnő szörnyű egyéni sorsa ellenére sem szűnt meg embernek lenni: a nyilasoknak ékszereket és aranyat adva a Duna-parton egy egész gyerekcsapatot mentett meg a kivégzéstől. A gyerekeket a lakására vitte, és a háború  végéig gondozta őket.   7.       1945–48 között még az Operettszínház foglalkoztatta, több operett főszerepét játszotta el: Maya (1945), Sybill (1945), Fekete liliom (1946), Vera és családja (1947), Bál a Savoyban (1948).  A Sybillben Honthy Hannával


8.       1951-ben végleg elhagyta Magyarországot. Először az ausztriai Salzburgba, majd Svájcba költözött. Ott sem volt sokáig maradása, egy év leteltével Brüsszelbe ment tovább. 1953-ban Brazíliába, São Paulóba költözött, és divatáru-üzletet nyitott. 1968-ban megkapta az amerikai vízumot, s New Yorkban telepedett le, ahol egy kalapszalont vezetett.    Az ameriaki állampolgárság átvételekor.


9.       Amikor hetvenedik születésnapja alkalmából Magyarországra hívták, stílszerűen csak egy kalapot küldött maga helyett.   


  10.   A Knesszet 1953-as törvénye alapján a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a vészkorszak alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004 decemberében posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak.


Forrás:Manda
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

A Rómeó és Júliától A liberalizmus diszkrét bájáig - Bemutatók jövőre a Nemzeti Színházban

10 gyönyörű ritka fotó Audrey Hepburn-ről

A Nemzeti Színházban is elmarad az előadás a nemzeti gyásznapon

Nagy Musical TESZT kezdőknek

Hány színészt ismersz fel kép alapján?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez