Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
10 dolog, amit nem tudtál PágerAntalról
Emlékezés Páger Antalra
1.       Gyermekkorában a zene és a festészet érdekelte, később fordult a színház felé. Csizmadia apja nem pártolta fia művészi érdeklődését, összetörte hegedűjét és festőállványát is.   


2.       Pályája egy véletlen folytán indult. A jogi karra iratkozott be és tanév kezdésig szülővárosában Makón szórakozásból részt vett néhány műkedvelő előadáson. Az egyik előadást követően felkereste a székesfehérvári színház titkára, és felajánlotta neki, hogy menjen el Fehérvárra színésznek. Ott már színészként énekli a Sybill Petrovját. Akkoriban főképp tenor hangú énekes-táncos komikus szerepeket kap.     
 

3.       1932-ben lépett először a felvevőgép elé. Kabos Gyulával és Dajka Margittal a főszerepben eljátszotta a "Piri mindent tud" című film egyik főszerepét.  


4.       Gazdag sztárnak számított. 1937 és 1939 között a Vígszínházban akkoriban horribilisnak számító gázsit, fellépésenként 250 pengőt kapott. Film főszerepeiért is óriási csúcs gázsikat kapott.     


Páger Antal Sulyok Máriával, Vígszínház, Művészpár, Forrás: Színházi Adattár

5.       Ars poeticaja: „Nem ismerek rangkülönbséget szerep és szerep között - egyforma passzióval és meggyőződéssel játszom operettet és drámát... A poetika felállíthatja a hierarchiai különbséget a műfajok közt, a színész, szerintem, ne becsülje le a könnyebb feladatokat sem - mert sokszor egy operettfigurából, vagy egy vígjátéki alakból formálhatja meg legtökéletesebben önmagát.”     


6.       Komár Juliska színész kollégájával köti az első házasságát. Páger családot alapít. A budai Orbán-hegyen, a Tamás utcában villát vásárol maguknak, amelyet a legnagyobb kényelemmel rendeztet be. Élete során még kétszer nősül.   

7.       1944 végén családjával együtt disszidál. 1945-ben belügyminiszteri rendelettel mind a 112 filmjét irredentizmus vádjával indexre tették, és megtiltották azok további forgalmazását. 1948. január 24-én - két évi ausztriai és hét hónapi franciaországi tartózkodás után - Argentínában telepedett le. Buenos Airesben festő-grafikusként dolgozott. Önálló tárlata volt Venezuelában, Brazíliában a São Pauló-i Biennálén pedig 45 képpel szerepelt. 1956 augusztusában Bécsből, a számára biztosított különrepülőgéppel, hazatelepült Magyarországra.     


Páger Antal festményeinek reklámja, argentínai újsághirdetés 1954 körül.
Fotó: Hangosfilm


8.       Utoljára a Kőműves Kelemen Vándorának énekes-táncos szerepében láthatta a közönség.   


9.       1964-ben a cannes-i filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta - megosztva Saro Urzìval - Vajkay Ákos megformálásáért Ranódy László Pacsirta című filmjében.   


Tolnay Klárival a Pacsirta című filmben

10.   Téniként becézi édesanyja még gyerekkorában, és ez a Téni becenév megmaradt öregkoráig, főképp szűk családja körében, és a hozzá emberileg némiképp közelebb kerülő kollégák számára. 


10+1. Makó Város Képviselő-testülete 2001-ben Páger Antal színészdíjat alapít. A díjat évente egyszer, egy színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium. A díj maga: Páger Antal arany pecsétgyűrűjének pontos mása. A gyűrűt maga Páger Antal is díjként kapta, nyolcvanéves korában, a Vígszínháztól.
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Tripla premier a Katonában - 3 bemutató - 22 színész

Csankó Zoltán főszereplésével jön az Eldorádó a József Attila Színházba

"Idén nem felvételizünk." - fiatalok nyílt levele Vidnyánszky Attilához

SZIRTES TAMÁS Teszt

NAGY MUSICAL TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez