Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke. A Nemzeti Színház premierjén jártunk.
Borzongató időutazás Figaroval egy lehetséges Édenbe.
2017-11-15 19:19:00
Bátrat húzott Sardar Tagirovsky rendező, amikor a Figaro házassága című darabhoz nyúlt, hiszen nem is a mindenki által ismert mozarti-da pontei vígoperából, hanem annak szülő sztorijából, az 1778-ban bemutatott, betiltott Beaumarchais által írt Figaro-ból merített. 

Bátrat húzott azért is, mert Sényi Fanni íróval gyakorlatilag újraalkották a művet, az eredeti darabra csak mintegy mankóként támaszkodva.  



 Figaro: Kristán Attila   Fotó: Dolnay-Sárdi Ágnes (közönség.hu)

És harmadjára, bátrat húzott azért is, mert olyan súlyos kérdéseket feszeget az amúgy könnyed történetet, csak az előadás keretéül használó előadásában, mint hogy van e egyáltalán különbség képzelet és valóság között? Létezik-e, s ha igen, lineáris dolog e az idő, s biztosan a boldogság e a legfőbb cél, amiért e bolygóra születtünk?

Tagirovsky Figaroja ugyanis egy lehetséges, egy virtulizációval elegy ál(?)- fél(?)-valóságban próbál nagyon is emberit álmodni. Mint az Éden (Aiden) nevű, - virtuális valósággal, kvázi álmokkal kufárkodó - nagyvállalat igazgatójának személyi titkára, felelős pozíciót tölt be ugyan, de ettől még nem egyéb, mint egy – talán nem is saját okán – fontos, mégis mellőzhető fogaskereke a gépezetnek. Figaronak csakúgy, mint évszázadokkal korábbi alteregójának Almaviva gróf udvarában, szembesülnie kell az elnyomás, a kiszolgáltatottság és az ármány nagyon is valóságos kihívásaival.  



Suzanne, Figaro menyasszonya: Barta Ágnes    Fotó: Dolnay-Sárdi Ágnes (közönség.hu)

Az előadás alatt a darab üzenetéhez híven kivetítőn is sok és fontos jelenet zajlik, olykor párhuzamosan a színpadi eseményekkel, olykor azok mellett. Egy robotizált világ minimalista kellékeiként nem csak a színt meghatározó két futószalag, de a színház szinte teljes technikai arzenálja is narrálja az eseményeket. (Lépcsők nőnek és tűnnek a semmiből a semmibe, süllyed és emelkedik a az egész, sima talajnak tűnő világ.)

Tagirovsky viszonylag keveset mond, sokkal többet mutat. Pillanatok nyúlnak percekké, lassításnak tűnő mozdulatok hordoznak fontos üzeneteket, és hogy nehogy azt hidd, hogy kívülálló vagy, a színészek – üljél bárhol is – pont akkora eséllyel tűnnek fel valahol a hátad mögött, mint a színpadon.



Almaviva gróf és vállalatigazgató, Schnell Ádám.    Fotó: Dolnay-Sárdi Ágnes (közönség.hu)

A propos, színészek. A Schnell Ádám megformálta Almaviva gróf, bár mindkét (egyazon) minőségében – cégvezetőként és Figaro menyasszonyára ácsingózó grófként – egyaránt visszatetsző karakter, mégis, őszinte hitével és elmélyülésre hajló személyiségével a legtöbb színészi muníciót hordozza az előadásban. Minden futurisztikus lángolásával egyetemben alapvetően egy dekadens fickó, akinek azonban az intelligenciája nehezen kérdőjelezhető meg. Barta Ágnes, a Figaro menyasszonyát játszó Suzan figurájának megformálásával kilép Figaro árnyékából, méltó társa, sőt sokszor motorja lesz a lázadásban. Kristán Attila Figaro-ja a civil kurázsi megtestesítőjeként azt üzeni, hogy légy ugyan esendő ember, bukj bár nagyokat az életben, mégse árazd alul magad ezen a nagy húspiacon, még ha itt(?) is kell élned(?) éppen. Ha lenne az előadásban helye egy naivának, bizonnyal Szűcs Nellire, Rozina grófné megformálójára aggathatnánk ezt a kétes jelzőt, pedig nem tesz mást, csak egyetemes emberi értékekbe – szerelembe, szolidaritásba, szeretetbe – kapaszkodik imádni valóan és makacsul egy mindezekkel ellentétes értékrendű világban.



Rozina, a gróf felesége, Szűcs Nelli / Fotó: Eöri Szabó Zsolt 

Söptei Andrea, Szarvas József, Brettyán Nándor, Tóth László, Bordás Roland, Katona Kinga és Rácz József egyaránt megmutathatják magukat a kisebb szerepekben, ott és akkor, ahol és amikor kell, mindannyian jó érzékkel szolgálják az előadást.

Az előadás ajánlója komédiának hirdeti az előadást, és bár sokszor valóban mulatságos és nevetésre ösztönző amit a színpadon látunk, a produkció  sokkal, de sokkal mélyebb kérdéseket boncolgat annál, semmint hogy egy könnyed esti kikapcsolódásként válaszd ezt az előadást.

Három jó tanács, mielőtt megnéznéd a darabot: 1. Felejts el (szinte) mindent, amit a Figaro házasságával kapcsolatban egy előadásról gondolnál! 2. Bármit látsz a kivetítőn, a fél szemedet tartsd a színpadon! 3. Figyeld a mozdulatokat!  

Szereposztás

Almaviva gróf, elnök, Éden Vállalat - Schnell Ádám
Rozina grófné, a felesége - Szűcs Nelli
Figaro, a gróf személyi titkára - Kristán Attila
Suzanne, a grófné szobalánya - Barta Ágnes
Marcellina, bioszoláris építész  - Söptei Andrea
Antonio, gondnok és kertész a gróf birtokán - Szarvas József
Chérubin, a grófné keresztfia - Berettyán Nándor
Bartolo, agykutató, Éden Vállalat - Tóth László
Bazilio, zenetanár - Bordás Roland
Fanchette, szobalány, Antonio lánya - Katona Kinga
Pepitó Pepitánez, színész - Rácz József
Sebastián, MI kutató, Éden Vállalat - Szabó Sebestyén László
Domingo, tudatos-álom kutató, Éden Vállalat - Szép Domán e.h.
Adam, az Éden Vállalat tulajdona - Nagy Márk e.h.
Eva, az Éden Vállalat tulajdona, Gésa - Szabó Nikolett e.h.
Díszlettervező - Dobre-Kóthay Judit
Jelmeztervező - Bajkó Blanka-Alíz
Zeneszerző - Katona Dávid
Zenei szerkesztő - Katona Dávid, Sardar Tagirkovsky
Video - Nagy Bianka
Operatőr - Grátz Márk
Dramaturg - Sényi Fanni
Ügyelő - Dobos Gábor, Lencsés István
Súgó - Sütő Anikó
Rendezőasszisztens - Kolics Ágota
Rendező - Sardar Tagirkovsky

-p-
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Csuja Imre lett idén a legjobb Shakespeare színész - Átadták a Gábor Miklós-díjat

Büfé-üzemeltetőt keres az Újszínház!

Szinetár Dóra ennél jobban nem is tervezhette volna újra!

ÚJRATERVEZÉS – 30 ÉV MUSICAL EMLÉKEI lemezbemutató koncert

Mennyi Shakespeare idézetet ismersz fel? - TESZT

TESZT: Melyik Shakespeare hősnő lennél?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez