Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Vidnyánszky az egyik leghíresebb európai színház, a Berliner Ensemble igazgatójának üzent

2021-01-26 15:05:00
Vidnyánszky Attila nyílt levelet írt Oliver Reese-hez, a Berliner Ensemble művészeti igazgatójához, miután lezajlott a német igazgató által szervezett beszélgetés a magyar kulturális kérdésekről, melyen természetesen szó került a MITEM-ről is.
Az egyik leghíresebb európai színház, a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble már tavaly szeptemberben kijelentette: „támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondja a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.” 


VIDNYÁNSZKY ATTILA NYÍLT LEVELE:

A Berliner Ensemble és annak vezetője, Oliver Reese beszélgetést szervezett magyar kulturális kérdésekről: https://www.berliner-ensemble.de/be-live. Ezen a Nemzeti Színházat és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) is érintő kijelentések hangoztak el, amelyeket nem hagyhatunk megválaszolatlanul. 

Kedves Oliver! 

A Berliner Ensemble (BE) által szervezett és a budapesti SZFE-vel foglalkozó beszélgetésen elhangzott néhány olyan kijelentés, amire reagálnom kell. Sajnálom, hogy ezen a beszélgetésen nem mondtad el, hogy már két alkalommal, három előadással volt az általad vezetett BE a MITEM vendége: A kaukázusi krétakör (Bertolt Brecht), Bádogdob (Günter Grass), A vágy villamosa (Tennessee Williams). Hogy kurzust is vezettél ezen a fesztiválon kaposvári egyetemistáknak, hogy közös kiállítást rendeztünk Bertold Brechtről, hogy életműbeszélgetést szerveztünk az egyik legjelesebb német rendezőnek, Michael Thalheimernek. 

Sajnálom, hogy nem mondtad el a nézőknek, miféle fesztivál is a MITEM – amit te pontosan tudsz és ismersz, hiszen ezekről a témákról személyesen is beszélgettünk. Elmondhattad volna, hogy milyen színes a MITEM programja, hogy Szentpétervártól Eugenio Barba társulatáig, a Dramatentől a Berliner Ensemble-ig, Tbiliszitől Osloig hány és hány jeles társulat vett már részt – veletek együtt – ezen a fesztiválon. Hogy a migrációs válság közepette németországi, belgiumi emigráns és hazájukban működő arab színházaknak szerveztünk minifesztivált a MITEM keretében stb. 

Sajnálom, hogy eredménynek tekinted, ha egy másik ország művészeti eseményének a sikertelenségéhez hozzájárulhatsz, és ezt büszkén kijelented.

Megdöbbent, hogy azt reméled, hogyha a BE nem vesz részt a fesztiválon, és erre buzdít másokat is, akkor a MITEM elveszíti nemzetközi jellegét.

Megdöbbent a gőg, ami ennek a pozíciónak és politikai cselekvésnek a hangoztatásából árad.

Elkeserít, hogy politikai céljaid megvalósítása közben nem engem és az általam vezetett intézményt, hanem az egyész magyar közönséget és a színházi életet bünteted azzal, hogy visszamondod a MITEM meghívását.

A MITEM évek óta alkalmat kínál arra, hogy a legkülönbözőbb világlátású alkotók összejöjjenek, és szabadon megmutassák a magyar közönségnek és egymásnak, mit gondolnak a világról, művészetről, színházról. A MITEM jó alaklom arra, hogy a politikai megosztottság felett a művészet képezzen hidat.

Aki ebből kivonja magát, és politikáját helyzeti a művészet szabadsága elé, az a maga művészetét politikai eszközzé fokozza le.

A MITEM célja alapítása óta – ezt bizonyítja az elmúlt nyolc év programjának sokszínűsége – a művészet felszabadító, minden különbség ellenére is megbékélést hozó erejének a demonstrálása volt. Ha valaki, mint ahogy te is, eredménynek tekinted, hogy kárt okozol a MITEM-nek, hogy megfosztod a magyar polgárokat attól, hogy lássák a német színházi élet jeles műhelyének előadásait, akkor te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod.  

Ezt a felelősséget ki kell mondanod és vállalnod kell. 

Mivel bejelentetted, hogy a vendégjáték visszamondásával megadtad a válaszod, elvágtad a normális, az európainak mondott kommunikációnak a minimális lehetőségét is. Ennek a felelősségét is vállalnod kell.  

Mert fontos világossá tenni, mi a felelőssége annak, aki a párbeszédet felrúgja, aki a kinyújtott kezet nem fogadja el, aki politikai aktivizmusával büntet és végső soron csak fokozza az amúgy is mindannyiunk életét megnehezítő megosztottságot.
Őszintén sajnálom, hogy kiélezett helyzetben nem az együttműködés, hanem a nehezen, kölcsönös kompromisszumokkal felépített kapcsolat befagyasztása a válaszod. 

Világnézeti tekintetben nem értünk egyet. Sajnálom, hogy ezt te az együttműködés kizáró okának tartod. Én művészként, színházigazgatóként, a MITEM vezetőjeként a világnézetileg egyet nem értők közeledésében, párbeszédében bízom, ezen dolgozom. Ezért hoztuk létre a MITEM-et, ezért dolgoznak a budapesti Nemzeti Színházban is legkülönfélébb politikai nézeteiket szabadon kinyilvánító művészek és munkatársak – azt remélem, hogy a te általad vezetett színházban is biztosítod a vélemény szabadságát. 

Üdvözlettel a szabad és nyitott MITEM nevében: Vidnyánszky Attila 

hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Enyedi Ildikó filmjét nevezi Magyarország az Oscarra

MŰSORVÁLTOZÁS! Betegség miatt a TORTÚRA előadást játsszák ma a Karinthy Színházban.

A Harlem Globetrotters kosárlabdacirkusza a Papp László Budapest Sportarénában

Mennyit tudsz Stohl Andrásról?

Mennyire vagy SZÍNHÁZFÜGGŐ?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez