Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Újra látható a Herzl című előadás a Spinozában

2021-11-13 15:54:55
Hét évvel ezelőtt mutatta be a Spinoza Színház a Herzl című kávéházi drámát, Ann Silberberg és Forgách András darabját két jól ismert, magyar származású zsidóról. Makranczi Zalánnal és Gyabronka Józseffel a főszerepben, az előadás november 20-án újra látható. 

Ann Silberberg és Forgách András darabjában két Budapesten született újságíró kávéházi beszélgetéseikben jut el a zsidó állam gondolatához. Egyikük, Herzl Tivadar színdarabíró, másikuk a pszichiáter-nőgyógyász, Max Nordau. Mindketten Pesten, a Spinoza Színház közelében születettek, ugyanabba az általános és középiskolába, ugyanabba a zsinagógába jártak, ugyanabban a pesti zsidó körben mozogtak, sőt, ugyanannak a bécsi újságnak dolgoztak. Mégsem ismerték egymást. Csak Párizsban találkoztak, ám attól kezdve mindketten Izrael állam létrejöttéért küzdöttek és a két magyarnak alapvető szerep is jutott ebben.  Fotó: Véner Orsolya


Herzl Tivadar mintegy 120 évvel ezelőtt álmodta meg Izrael állam létrehozását. Színműíróként eljutott a német császárig, török szultánig, a pápához és a világ vezető politikusaihoz. A 2014-ben bemutatott előadás választ ad a kérdésekre, hogy mi volt a titka annak, hogy az ismeretlen Herzlt mindenki fogadta, a zsidóságnak miért nem tetszett a terve, az akkori Palesztinán kívül melyik tíz ország jött még szóba, mint a zsidók lehetséges otthona és miért követtek el Nordau ellen merényletet.
 

Makranczi Zalán, mint Herzl Tivadar és Gyabronka József, mint Max Nordau az elmúlt években telt ház előtt vendégszerepelt Pozsonyban, Tel-Avivban, Eilatban pedig a zsidó fesztivál díját is elhozta. Czeizel Gábor rendezése a Spinoza Színház híres magyar zsidók sorozatának első előadása volt, amely most újra látható. A Herzl hetvenpercnyi kávéházi beszélgetés, fantáziajáték tényekkel a zsidó államalapításról. "Ha akarjátok, nem álom!"

Szereplők: Makranczi Zalán, Gyabronka József, Hajdú László
Rendező: Czeizel Gábor Az előadás időpontja: 2021. november 20., jegyek elérhetők a jegy.hu, valamint a www.spinoza.hu oldalon. 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

ART Peep SHOW - Gosztonyi Csaba és Lengyel Tamás startupja segíti a színészeket

Az utolsó Jedik hozta idén itthon a legnagyobb mozibevételt

Mácsai Pállal beszélgetett Veiszer Alinda és László Pál - VIDEÓ

NAGY MUSICAL TESZT

Mennyit tudsz Stohl Andrásról?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez