Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
SZFE Közösségének ítélték oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést

2021-02-15 18:43:20
Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE Közösségének ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést.

Az elismerést odaítélő Ars Humanica Hungarica Kört olyan tudósok, egyházi személyek, művészek és művészetpártolók alkotnak, mint Böjte Csaba ferences szerzetes, Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus, Fischer Iván karmester, Radnóti Sándor esztéta, Ragályi Elemér filmoperatőr vagy Beer Miklós rk. püspök.

A 2011-ben létrehozták a Magyar Civil Becsületrendet, mint a magyar polgári társadalom legmagasabb erkölcsi értékű kitüntetését. A Kör a kitüntetést ez évben tízedik alkalommal ítélte oda a magyar társadalom olyan érdemes tényezőinek, akiknek a tevékenysége példaértékű a nemes emberi tevékenységek társadalmi elismerhetőségének mezején.

A kitüntetést idén az SZFE Közössége kapta. "Az a spontán szerveződött polgári közösség, amely az intézmény oktatóin és növendékein túlmenően magában foglalta a szabadságát védelmező polgárság sokaságát is. Az ő szabadságvágyukat kifejező elemi erejű kiállásuk mutatta meg a civil kurázsinak, a klasszikus értékű polgári rezisztenciának azt az elegáns méltóságát, ami szolgáljon például és legyen tanúsága mindenkor, mindenféle hatalomnak arra, hogy a szellem szabadsága nem béklyózható."- írja a Kör a díjazottakról.

Radnóti Sándor Civil kurázsi egy egyetem autonómiájáért című laudációjában így méltatta az egyetemisták ellenállását:
"Ami jelentékennyé és maradandóvá teszi, az az ellenállás, a civilkurázsi, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Méghozzá milyen okos, milyen szellemes, milyen kifinomult ellenállás! A diákok egyetemfoglalása, a piros-fehér terelőszalag ellenállási jelképpé válása. A mesterek, a színházi és filmes hivatások képviselői, a szolidáris értelmiségiek tisztelgése a kapu fölötti mellvéden. A petíció élőláncon keresztül, ezer és ezer kézen át való eljuttatása a Vas utcától az Országházig. Tüntetés a Nemzeti Színház előtt a Kassai polgárok előadása közben – Márai színművéből vett idézetekkel. A tanköztársaság kikiáltása, amely az elrabolt egyetemi önrendelkezés mellett – akarva-akaratlanul – az elveszett magyar köztársaságra is utalt. Sztrájkmozgalom. Online vizsgafilmfesztivál. Az Ódry Színpad visszafoglalása. A 2020. október 23-i nagy tüntetés. Szakszerű jogi küzdelem. S a nyilatkozatok rendíthetetlen fölénye, nyugalma, igazsága, jókedve."


hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

Bányai Kelemen Barna: „Egy tehetséges színész rejtőzik benne”

Budapesten is látható lesz a Recirquel fesztiváldíjas My Land című darabja

A Városmajorban folytatja áprilistól az évadot az Örkény Színház

Mennyit tudsz Stohl Andrásról?

A NYOMORULTAK musical Nagy TESZT

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez