Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
Januártól új mű az Operabeavató terítékén – indul a Szöktetés a szerájból

2021-12-08 18:00:59
Hosszú évek óta teltházas siker az Operabeavató, Dinyés Dániel és Göttinger Pál beszélgetős koncertsorozata. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő sorozat január 17-étől Mozart Szöktetés a szerájból című művének elemzésével folytatódik.  

Az Operabeavató 2013-ban az Ördögkatlan Fesztiválon indult útjára, majd a Katona József Színház Kamrájában futott teltházzal, 2018-tól a 6SZÍN színpadán van otthon a Delta Produkció égisze alatt, a Don Giovanni-sorozat pedig a budapesti előadásokkal párhuzamosan jövő évtől a Szegedi Nemzeti Színházban is várja majd a közönséget. A nézőket az előadásokon az ötletgazda Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi és megismételhetetlen beavatókhoz estéről estére a hazai operajátszás legelismertebb művészei társulnak.  Fotó: Szentendrei Teátrum/Deim Balázs

Az elmúlt években terítékre került Figaro házassága, Cosi fan tutte és a 2021 decemberében véget érő Don Giovanni-sorozat után a Mozart-ciklus záró etapja lesz a Szöktetés a szerájból, amellyel 2022. január 17-étől évad végéig, vagyis nyárig foglalkozik majd az Operabeavató csapata.  Mozart 1781-ben írt daljátéka, a Szöktetés a szerájból, nem titkoltan azzal a szándékkal íródott, hogy a zeneszerző lenyűgözze vele az osztrák császári udvart és elnyerje egész Bécs, valamint a legfelsőbb körök tetszését, hogy ezzel az operaírás csúcsára pozícionálhassa magát. Mozart ezzel a művével akart feltűnni és célja az volt, hogy megmutasson benne mindent, amit tud. A kamaraéneklés alappéldájaként emlegetett mű látványos áriákkal és vígjátéki szituációkkal, virtuóz stílusban, kimondottan a szórakoztatásért készült. Témája korának divatos humorforrása, a törökök.  

Dinyés Dániel zenei vezető választása nem véletlenül esett pont erre az operára, amely Mozart korai zeneszerző korszakához köthető, hiszen mint mondja: „Rendkívüli módon szórakoztat a zeneszerzői kivagyiság mozarti megnyilatkozása. Ebben az operában minden egyes sarokban van valami olyan csel, amivel a szerző azt akarja megmutatni, amit csakis ő tud. Kevésbé dramatikus mű, mint a Figaro házassága, vagy a Don Giovanni. Még nem a színpadi szerző Mozartot ismerjük meg benne. A Szöktetés a szerájból egy sokkal inkább zenei központú történet, amivel zenészként - éppen ezért - nagyon jó foglalkozni. Olyan kihívásokat támaszt, amiket későbbi munkái során a jelenetek működése, a színpadi igazságok létrejöttének érdekében elengedett. Ebből is látszik, hogy Mozart milyen jó zeneszerző, hiszen a színháziság érdekében képes volt elengedni azt, hogy megmutassa milyen jó is ő. A Szöktetésben azonban a tisztán zenei dolgokkal lehet foglalkozni. Elképesztően nagy kihívás és ugyanennyire szórakoztató is.” 

A Szöktetés a szerájban így méltó zárása lesz az elmúlt évek Mozart-sorozatának, mielőtt a következő évadban egy másik nagy szerző művéhez fog hozzá az Operabeavató csapata, amelynek a bejelentése a nyáron várható.  

Az Operabeavató új előadásai január 17-étől minden hónapban két alkalommal láthatók a 6színben. A Szöktetés a szerájban sorozatában, 2022-ben többek között Bucsi Annamária, Cseh Antal, Ferenczy Orsolya, Gábor Géza, Horváth István, Kolonits Klára, Kovács István, László Boldizsár, Nánási Helga és Tötös Roland lesz Dinyés Dániel zenei vezető és Göttinger Pál rendező segítségére. 
hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

A világhírű író Budapesten nézte meg saját darabját

Credo címmel mutatták be Juronics Tamás új darabját

100. előadásához érkezett az Igenis, miniszterelnök úr! az Átriumban.

A nagy Webber musical teszt

Melyik színházi foglalkozás illik hozzád?

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez