Te mit láttál? Értékeld itt!
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez
"Én teremtettem, legyen is az enyém." - Puskás Tamás a Centrál Színház sikeres megvásárlásáról

2017-07-24 12:23:00
Puskás Tamás tizennégy éve vezeti a Centrál Színházat és hat éve szeretné megvásárolni. Most sikerült neki. Először a Forbesnak adott interjút a döntés hátteréről.
Lapszemle

Puskás Tamás 2012-ben jelezte először vételi szándékát Tarlós István főpolgármesternek, azonban csak 2017. június végén született meg a közgyűlés döntése, miszerint megvásárolhatja azt.

Puskás Tamás elmondta, hogy az egyik dolog, ami hátráltatta a privatizációt az az, hogy ez az első olyan fővárosi tulajdonban lévő színház, amely száz év óta, ugyanazon a helyen színházként működik. A másik dolog ami nehézséget okozott, az a 170 millió forint, amit a nonprofit kft. tartalékként felhalmozott.

"Nem tudtak túllépni azon, hogy eladnak egy céget és ott van a pénztárban 170 millió forint. Kié lesz az? Én mondtam, hogy az ott marad, az a cég vagyona, nem vehetem ki onnan, mert az bűntény, de csak legyintettek. Aztán egy nagyon meleg nyári napon hirtelen ötletem támadt. Évek óta terveztem felújítani a színház előcsarnokát, ennek a nagyságrendje körülbelül az az összeg volt, ami a pénztárban felhalmozva a rendelkezésünkre állt. Rákérdeztem, mi lenne, ha ebből a pénzből újítanám fel a főváros tulajdonában lévő épületet. És a főváros azt mondta, ez jó ötlet, lássuk."


A Centrál Színház fogadótere az átépítés után 
Forrás: Centrál Színház
Ezután az üzemeltető, a Centrál Színház Nonprofit Kft. a főváros százszázalékos tulajdonából Puskás Tamás tulajdonába került.

Arra a kérdésre, hogy miért volt életbevágó, hogy az üzemeltető céget megvehesse, hiszen a cég nonprofit, az épület a fővárosé marad, ő pedig eddig is igazgató volt, Puskás Tamás így felelt:
" Három fontos oka van. Az egyik, hogy a Centrál Színház néven működő intézményt én teremtettem, legyen hivatalosan is az enyém! Szerettem volna elérni, hogy se szakmai, se politikai okból ezt senki se vonhassa kétségbe. Mondhatják, hogy ne itt csináljam, de el ne vehessék tőlem. A cég megvásárlásával mindahhoz hozzájutok, ami a színházban értékes, amit én teremtettem, a repertoárhoz,  a jelmezekhez, díszlethez, kellékekhez, jogokhoz, névhez (bár ezt már korábban levédettem), az eszközökhöz, a technikához. "

Elmondta továbbá, hogy egyszerű matematikai megfontolás is vezette ahhoz, hogy az 50 milliós megajánlott vételárat kifizesse. A főváros által megbízott ügyvezetőként minden évben vagyonnyilatkozatot kellett tennie, és bosszúsan nézte, hogy 2008-ban pont dupla annyit keresett, mint 2016-ban.
"Ilyen-olyan hivatkozással folyamatosan csökkent a keresetem. Na, most ez rám, mint a privát Centrál Színház igazgatójára biztos nem lesz igaz."

Tompos Kátya és Alföldi Róbert a My fair Lady előadásban

Puskás Tamás az interjúban elmondta azt is, hogy a Centrálban a nézők megörvendeztetése a cél, de csak a szakmailag legjobb minőségben. Mindig olyan darabot választ, ami érdekli az embereket, és olyan színészeket, akikre kíváncsiak.

Természetesen szó esett a My Fair Lady sikeréről is. Az igazgató elmondta, hogy ez annak is köszönhető, hogy sok minden sikerült egyszerre, a tervezők és a színészek is szerencsés pillanatban találkoztak.
" Alföldit hívtam: "Robi, szeretném megcsinálni a My Fair Ladyt, és te lennél H..." És nem jutottam tovább, rávágta, hogy igen. Vagy kellett hozzá, hogy Tompos Kátya úgy érezze, Szegeden nem a legjobban sikerült az Elizája, és szívesen nekifutna még egyszer nálunk."

A teljes interjú a júliusi Forbes-ban olvasható.

A Centrál Színház jövő évadáról szóló írásunkat itt találjátok!


hirdetés
hirdetés
Ajánló
Dennis Martin: Die Päpstin A pápanő
József Attila Színház
Dorian Gray
Spirit Színház
István, a király
Budapesti Operettszínház
Káosz
Karinthy Színház
Teszt ajánló
NEKED AJÁNLJUK

„Elrepít egy alternatív univerzumba, ahol bármi lehetséges” - Kováts Adél és Vándor Éva a Baltazár Színház előadásáról

Ilyen lenne az Egri csillagok előzetese, ha ma kerülne moziba - VIDEÓ

Az első Sztrárban sztár - Psota Irén-Kovács Kati paródia-60'

Felismered plakátról az előadásokat?

Nagy ALFÖLDI RÓBERT teszt

Mondd el a véleményed!
Belépés

Lépj be és mondd el a véleményed a cikkről!

Szavazáshoz jelentkezz be!

Facebook belépés

vagy

Elfelejtett jelszó
x keresési feltételek törlése
< vissza a cikkekhez